Inkom van ViaVia in León, Nicargua. (ViaVia.world, 2020)

Wat doen de ViaVia’s gedurende deze tijden?

Om een korte blik te krijgen op de situatie van de ViaVia’s over de hele wereld, heb ik ze allemaal gemaild, mijn huidige situatie (in verband met de stage) uitgelegd en gevraagd om enkele vragen te beantwoorden. Helaas heeft niet iedereen geantwoord op mijn mail, maar de antwoorden die ik heb ontvangen waren zeer uitgebreid. Ze hadden begrip voor de situatie en wilden mij hierin graag helpen.

ViaVia Kigali, Rwanda

Elke ViaVia moet nu iets verzinnen om toch zo veel mogelijk inkomsten binnen te halen. Momenteel hebben ze enkel kosten en dat is dus niet evident. ViaVia Kigali is gelukkig op enkele goede ideeën gekomen om het hoofd boven water te houden.

Als eerste hebben ze een gestrande reizigster voor drie weken lang onderdak geboden. Daarna hebben ze van de paasperiode gebruik gemaakt om een lekker paasontbijt te promoten en aan iedereen aan te bieden.

Als derde activiteit hebben ze twee apps bedacht, die mensen de mogelijkheid bieden om een home delivery en take-away te bestellen. Zo kan iedereen nog steeds lekker smullen van het goede ViaVia eten.

Verder heeft de ViaVia er ook voor gezorgd, dat er vouchers verkocht kunnen worden. Dit is dan voor wie graag een toekomstige reis naar Rwanda zou willen maken. Door deze vouchers ontvangt de ViaVia nu de inkomsten voor iets wat ze eigenlijk later pas zullen verkopen.

Als laatste heeft Astrid van de ViaVia er voor gezorgd dat er een GoFundMe-actie online komt. Deze actie zou ervoor moeten zorgen, dat de lonen van de werknemers gewaarborgd worden.

ViaVia Accra, Ghana

Henk en Joa Bosch van ViaVia Accra, zijn geboren en getogen in Nederland. Ondertussen leven ze, samen met hun kinderen, al meer dan 6 jaar in het mooie Accra.

Henk en Joa vertelden me, dat ze sinds 21 maart uit Ghana zijn vertrokken. Ze waren niet uitgeschreven in Nederland en het werd hen aangeraden door de Nederlandse overheid en de Nederlandse ambassade in Ghana om terug naar Nederland te gaan. Henk en Joa hebben in Ghana vijf Ghanese werkers achtergelaten. Twee van hen, het kamermeisje en de kokkin, wonen in de ViaVia zelf en redden zich nog prima. De drie anderen kunnen momenteel niet meer werken door de lockdownmaatregelen in Accra.

Net zoals de ViaVia in Kigali, biedt ViaVia Accra de mogelijkheid afhalen aan. Dit betreft een lekkere maaltijd van de keuken, jammer genoeg wordt hiervan heel weinig gebruik gemaakt. Alles ligt letterlijk stil in Accra.

Henk en Joa hebben nog steeds veel contact met hun werknemers via WhatsApp, videocall en e-mail, maar het is nu vooral afwachten tot ze terug naar Ghana mogen. De strijd is nog lang niet voorbij.

ViaVia León, Nicaragua

Lieven van de ViaVia León vertelde me heel uitgebreid het verhaal van Nicaragua. Er heerst namelijk al sinds april 2018 een politieke crisis in Nicaragua. Hierdoor is het volgens de Belgische overheid nog steeds een heel slecht idee om naar Nicaragua te reizen. Dit heeft gevolg dat er bijvoorbeeld geen Joker groepen naar het land reizen in 2020. 

Sinds de crisis in 2018, telt de ViaVia zo een twintigtal vaste personeelsleden, een aantal freelancers en drie personen in het management departement. Het gasthuis zat sinds 1 januari 2020 altijd vol. De bar en het restaurant draaide goed en er heerste een gezellige sfeer. Rond 10 maart werden jammer genoeg de grenzen van de buurlanden (Costa Rica en Honduras) gesloten vanwege de pandemie. Alles liep snel leeg, eerst de slaapzaal en daarna de private kamers.

Nicaragua is een heel conservatief en heel (bij)gelovig land. De regering blijft dus nog steeds volhouden dat Nicaragua beschermt is door God en dat het coronavirus zich niet zal verspreiden. Mondmaskers zijn verboden in de ziekenhuizen, dit om paniek te vermijden. De regering van Nicaragua neemt geen maatregelen en moedigt de mensen aan om samen op straat te komen om het motto ‘liefde in tijden van COVID-19’ te steunen.

Door de maatregelen in de andere landen, hebben de mensen echter schrik gekregen. De mensen zijn hierdoor zelf in quarantaine gegaan. Hamsteren werd een feit, in de supermarkt werden de prijzen verhoogd. De straten liggen er verlaten bij, niemand wil nog buiten komen. Het is er zo rustig, dat er zelfs enkele doden nog op straat liggen.

Ondertussen blijft ViaVia León open, dit om twee simpele redenen: De ViaVia is een sociale onderneming, een soort toevluchtsoord, anderzijds dreigt de regering de vergunningen in te trekken, mocht de ViaVia besluiten haar deuren te sluiten. De zaak wordt momenteel door Lieven gerund met vijf medewerkers.

“De voorbije week bedienden we af en toe een verdwaalde klant. Daarnaast hebben we het sanitair van de bar geschilderd, de cocktailbar in de tuin opgefrist, alle tafels geschuurd en opnieuw vernist en het kantoor van de touroperator herschikt.  Vandaag heb ik de keuken geschilderd en houden we een grote schoonmaak. Er zijn plannen om twee badkamers in het hotel te renoveren etc.  Eigenlijk proberen we de hele zaak een opknapbeurt te geven, om er hopelijk zo snel mogelijk weer ten volle tegenaan te kunnen gaan”, verteld Lieven me.

ViaVia Copán, Honduras

Tot slot heeft ook Geert van de ViaVia Copán Ruinas op mijn mail geantwoord. Hij stuurde me een spraakbericht via WhatsApp, omdat dit voor hem gemakkelijker was.

Het is belangrijk om te benadrukken, dat de ViaVia Copán zich hoog in de bergen bevindt. Het is één van de twee plattelands ViaVia’s van de groep. Het dorpje waar de ViaVia zich bevindt, bedraagt tussen de 8.000 en 10.000 personen. Het is dus een heel andere situatie dan bij een stedelijke ViaVia.

Momenteel heeft ook deze ViaVia geen (inter)nationale toeristen meer, eigenlijk komt zelfs de lokale bevolking niet meer langs. Hierdoor is dus een take-away organiseren geen optie. Ondertussen zit Geert al 33 dagen in quarantaine in de ViaVia, zijn ‘huis’ voor nu. Hij heeft de mogelijkheid om voor essentiële verplaatsingen een halve dag per week het huis te verlaten. Wanneer wordt bepaald door de laatste twee cijfers van het paspoort.

Dit is niet de eerste toeristische crisis dat Geert meemaakt. In 2009 was er namelijk een staatsgreep waardoor het toerisme ook al in elkaar stortte. Hierdoor heeft Geert geleerd om in ‘survival mode’ te leven en de ViaVia voor nu te sluiten.

Journalist: Githa de Jamblinne de Meux

Taalredacteurs: Angélique Del Villar en Marika Temmerman

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven