Na al die voorbereidingen, stond ik op de luchthaven van Brussel. Vol verwachtingen en met mijn overgewicht koffers (gelukkig mocht ik ermee door) was ik helemaal ready om mijn vertrouwde omgeving achter te laten en een nieuwe avontuur te beginnen: Kaapstad hier kom ik!
Waarom Kaapstad?
De reden is simpel: ik heb een grote passie voor Afrika en toerisme. Daarnaast ben ik gefascineerd door talen, sales en customer services. Waar kun je je productkennis ontwikkelen dan op het continent zelf? Dit leek me logisch. Mijn eerste drie keuzen waren dan ook SAT in Kaapstad, een touroperator in Dakar en een conventiebureau in Sint Maarten. Na een opzoekwerk over SAT was mijn hart meteen verkocht. Daarna sprak ik met een vriendin die al eerder in Kaapstad heeft gewoond. Ik hoorde zoveel leuke verhalen dat ik dacht: als zij in Kaapstad heeft kunnen wonen en werken, dan kan ik het ook, dit kan ik niet missen! Natuurlijk keek ik ook naar de situatie van het land, want voor elk voordeel heb je ook een nadeel. De nadelen veranderen mijn visie niet, ik was wel ervan bewust en ik wist hoe ik er mee zou omgaan. Mijn familie en enkele vrienden maakten zich in het begin zorgen “het is daar gevaarlijk”, ” weet je, er is veel criminaliteit in het land”. Ik begreep hun bezorgdheid, maar dit hield mijn keuze niet tegen.
“Hier is ek“!
Na ongeveer 12 uren vliegen met overstap in Doha kwam ik op 27 februari aan op Cape Town International Airport (CPT). Na een kwartier wachten kwam mijn chauffeur aan die door mijn accommodatie was geboekt. Vanaf mijn eerste stap uit het vliegveld, ben ik verliefd geworden op Kaapstad. Eerst reden we door Khayelitsha, de grootste sloppenwijk van Kaapstad, op ongeveer 30 km van de stad. De chauffeur vertelde me dat de sloppenwijk bekend staat om zijn ondernemerschap en zijn sociaal ontwikkelingsproject. Nadat we de sloppenwijk hadden verlaten, kwam het prachtige landschap aan de beurt: prachtige vergezichten, groene parken, golfbanen en de beroemde Tafelberg. Ineens wist ik het zeker: ik ga hier de komende vijf maanden rocken! Ik genoot van de gesprekken met de chauffeur: hij vertelde me hoe Zuid- Afrika op het gebied van diversiteit, economie en veiligheid in elkaar zit. Hij leerde me Xhosa, de taal met klanken. Ik dacht hoewel ik deze taal wil leren, dat het me waarschijnlijk een jaar zal kosten om de klank onder de knie te krijgen.
Na ongeveer 20 minuten rijden kwamen we aan op mijn woonplaats. De wijk waar ik verbleef is een alternatieve buurt en staat bekend om zijn artistieke sfeer, internationale studenten, tweedehandse platen, vintage kleding, lokale restaurants, pubs en dergelijk. Samen met studenten uit Frankrijk, De Verenigde Staten, Australië en Vlaanderen verbleef ik er twee weken.
5 dagen voor de stage
Na mijn eerste nacht was ik er klaar voor om de stad te verkennen. Zo ging ik naar Long Street: dit is een lange straat met Victoriaanse gebouwen, leuke koffiebars, leuke restaurants, maar ook dé plek waar je kunt feesten tot de vroege uurtjes. Aan het einde van Long Street sloeg ik linksaf en deze straat bracht me naar The Company Gardens: een groene oase in het centrum van Kaapstad. Hierna liep ik door het centrum, ik genoot van de stadsmarkten, en de heerlijke geur van de koffie die op alle kanten te vinden was. Daarna bestelde ik een Uber (nadat ik me realiseerde dat het een lange afstand was om te lopen) richting Het Victoria & Alfred Waterfront (V&A), de historische havenstad van Kaapstad. Hier kun je uitgebreid winkelen en eten met uitzicht.
Gedurende deze vijf dagen ontdekte ik mijn buurt, leerde ik veel lokale en internationale mensen kennen, waarvan sommige nog steeds vrienden zijn gebleven. Daarnaast beklom ik de beroemde Lion’s Head (Leeuwenkop). Een dag voor mijn stage bezocht ik de stageplaats om er zeker van te zijn dat ik de volgende dag niet zou verdwalen of te laat zou komen. Na deze mooie introductie van Kaapstad was ik klaar voor mijn professionele stage.
Eerste 2 weken stage
Op 3 maart was het zover. Ik stond klaar, ready voor de eerste werkdag. Samen met een Franse collega die op dezelfde plaats woonde namen we de Uber richting de CBD. Was ik nerveus? Eigenlijk was ik dat niet, ik vond het wel spannend. Ik was opgewonden en keek ernaar uit om iedereen te ontmoeten. Na ongeveer een kwartier rijden kwamen we aan op kantoor. Dit is geen klassieke strakke kantoorruimte waar je kamertjes in de gang hebt, maar eerder een aangename open space ruimte met veel daglicht. Mijn eerste stagementor ontving me met open armen. Haar enthousiasme en glimlach was aanstekelijk. Ze stelde me voor aan de collega’s, de Productmanager, de CEO, enzovoort. Daarna kreeg ik een werkplaats toegewezen. Na de kennismakingsronde legde ze me het ontstaan van South African Travellers uit, de bedrijfscultuur en wat de reisorganisatie nou echt doet. Ook kreeg ik een aantal documenten waarin het DNA van de organisatie wordt uitgelegd, de software waarmee ze werken en een lijst van de soorten huurauto’s, waaruit ze kunnen kiezen bij het maken van een offerte.
South African Travellers (SAT)
SAT, gevestigd in het hart van Kaapstad, is een reisorganisatie die gespecialiseerd is in het ontwerpen van reizen op maat in Zuid-Afrika, Mozambique, Namibië en Botswana. SAT is verdeelt in drie teams: het Franstalige team (het merendeel), het Nederlandstalige (alleen mijn twee mentors) en het Engelstalige team, 4 medewerkers die het financiële gedeelte van SAT voor hun rekening nemen. Tijdens mijn stage werkte ik in de Nederlandstalige team. Als Sales Assistant was ik samen met mijn managers (stagementors) verantwoordelijk voor de promotie van de SAT-producten op de Nederlandstalige markt. Onthoud dat SAT geen werking heeft als bij een klassiek reisbureau waar je je klanten op kantoor ontvangt. Het is eerder een touroperator/DMC wiens klanten voornamelijk uit Vlaanderen, Nederland, enz. komen. Het benaderen van potentiële klanten en de boekingsproces gebeurt online of telefonisch. Dit is dan ook één van de reden waarom ik voor SAT koos. De taakomschrijving werd als volgt gezien: nakijken van reisroutes en codering, het maken van roadbooks, het beheren van het digitaal protfolio van SAT, social media marketing, het vertalen van blogs, enzovoorts.
De eerste twee weken op mijn stage maakte ik kennis met de online tools waarmee SAT werkt, waaronder Tourplan en Wetu, software die mogelijk maakt om op een eenvoudige manier offertes te maken via geautomatiseerde berekeningen die in real time worden aangepast aan de reisdata van de klant. Het maakt mogelijk om in een paar klikken een prijsberekening te maken op basis van de data, tarieven en aangeboden kamers. Verder maakte ik kennis met hun Dropbox en online marketing tools etcetera. Ook kreeg ik de kans om een aantal presentatie te volgen van bungalowuitbaters waarmee SAT samenwerkt. Tot slot vertaalde ik de blogs van het Franse team naar Nederlands. Deze blogs gingen vooral over de activiteiten die je kan doen in Kaapstad, reizen naar Namibië enz. Dit gaf me een idee over de bekende bezienswaardigheden, leuke koffie spots, leuke wandelroutes en ‘The Big Five’, die ik op later stadium van mijn verblijf zou zien.
Na twee weken stage lopen begon de spanning van COVID-19 op te lopen. Meteen stelde mijn stagementor voor om 14 dagen vanuit huis te werken. Hierbij kreeg ik een brief met de volgende opties: de stage beëindigen en terugkeren naar België, de stage beëindigen en op eigen verantwoordelijkheid blijven in Zuid-Afrika of de stage voortzetten en blijven op volledig verantwoordelijkheid in Zuid- Afrika. Op dat moment was de situatie in het land vrij stabiel, dus ik koos voor de laatste optie. Heel snel veranderde de situatie in Zuid-Afrika, het aantal infecties namen dagelijks toe. Na een dag of drie raadde mijn stagementor aan om terug te keren naar België. De stageovereenkomst werd dan ook stopgezet. Mocht ik toch in Kaapstad blijven, dan zou dit volledig op eigen verantwoordelijkheid zijn. Uiteindelijk koos ik ervoor om in Kaapstad te blijven.
Zoals elke student, vond ik het erg jammer om mijn stage te verlaten. Ik keek er echt naar uit om mijn leerdoelen te behalen en mijn kennis binnen de reissector te ontwikkelen. Ik hoop dat ik in de toekomst terecht kom bij zo’n reisorganisatie die gespecialiseerd is in Afrika.
Waarom alsnog blijven?
Om eerlijk te zijn, het was geen makkelijke keuze. Na een opzoekwerk kwam ik tot de volgend conclusie uit: het is niet of je het virus krijgt of niet, maar wat als je het wel krijgt? de plek waarin je leeft is bepalend of je het overleeft of niet. Ook bekeek ik de tekorten van het continent: 26 miljoen Afrikanen zijn besmet met HIV- of aids, 58 miljoen jongeren hebben een groeivertraging als gevolg van ondervoeding, en Afrika heeft een zwakke gezondheidssystemen in vergelijking met de ontwikkelde wereld. Met deze nadelen is voor Afrika ‘moeilijk’ om de Covid-19 te bestrijden. Voordelen van het continent zijn dan weer de jonge bevolking en de klimatologische aspecten.
Bij het nemen van deze beslissing heb ik vooral naar mezelf geluisterd. Mijn eigenschappen en mijn spirituele kant maakten mijn uiteindelijke keuze: blijven in Kaapstad zoals gepland, rekening houdend met de veiligheid en de voorzorgmaatregelen. Tot de dag van vandaag sta ik steeds achter mijn keuze. De coronacrisis creëerde voor me als het ware een ruimte voor zelfreflectie, discipline, maar het bracht me ook dichtbij de natuur en de mensen om mij heen.
Doorheen mijn verblijf en de vervangstage (Creative Lab) contacteerde mijn stagebegeleidster om te weten te komen of alles in orde is, waarvoor ik mevrouw Pieters van hart wil bedanken. Ook wil ik mijn twee stagementors Natalie & Filip bedanken voor deze unieke kans. Als ik ooit terecht kom bij een gelijkaardige reisorganisatie, dan is te danken aan mijn ervaring in South African Travellers.
Positive mindset=positive outcome
24h voor de nationale lockdown, nam ik mijn laatste terrasje en verhuisde naar een nieuwe accommodatie. Hier woonde ik 2 maanden samen met een Amerikaanse en een Zimbabweense.
In het begin was het wennen om lang in het huis te zitten maar eerlijk gezegd ik heb van elk moment genoten. Mijn activiteiten bestonden uit: yoga/mediteren en / of workouts, lezen, nieuwe recepten uitproberen en genieten van de lange zonnige dagen in Kaapstad. Deze periode was uitdagend en ik dacht “als ik deze periode overleef aan de andere kant van de wereld, dan kan ik elke uitdaging van het leven aan”. De combinatie van de lockdown en de vervangstage heeft zowel mijn persoonlijkheid, als mijn professioneel niveau ontwikkeld.
Wat maakt Kaapstad zo speciaal voor jou?
De natuur. Het heeft ontzettend veel te bieden: bergen, stranden en baaien. Ik besteed dan ook mijn vrije tijd met mijn nieuwe hobby…hiken! Sinds de eerste dag dat ik in deze prachtige stad landde, is mijn reactie op het landschap nog altijd dezelfde “wauw wat prachtig”! Ik krijg er gewoon niet genoeg van.
Verder de mensen, het rustig leven, de leuke vintage shops, de koffiezaken en de eindeloze eetgelegenheden en activiteiten.
Wat heeft Kaapstad wat België niet heeft?
De mensen hier zijn trots en tevreden met wat ze hebben. In Nederland en België zeuren we te veel. Daarnaast zijn we veel individualistisch: wij denken alleen maar aan onszelf, hier delen ze alles met elkaar.
Wat valt je het meest op?
De bedelaars op straat en kinderen aan de deur die vragen om eten. Wat de criminaliteit betreft heb ik persoonlijk tot nu toe niets opgemerkt. Ook valt het me op dat er hier banen zijn waarvan ik het bestaan niet wist. Wanneer je bijvoorbeeld je boodschappen afgerekend hebt, staat er iemand klaar om je boodschappen in een plastic zakje te doen. Of als er werkzaamheden zijn op de weg staat er iemand de hele dag met een rode vlag te zwaaien om mensen te waarschuwen dat er werkzaamheden zijn.
Wat heb je tot nu toe bezocht?
Naast Lion’s Head, The Company Gardens, Long street en The V&A Waterfront, heb ik Signal Hill bezocht waar ik ook ging paragliden. Ook bezocht ik Woodstock Cave en Bo-Kaap. Verder zou ik graag een roadtrip willen maken door de Garden Route (Tuinroute) , De Tafelberg hiken, de vele musea’s en de Kirstenbosch National Botanical Garden nog willen bezoeken.
Heb je tips voor mensen die ook stage willen gaan lopen in Zuid-Afrika?
Begin op tijd met het regelen van je visum! Het is veel werk. Verder geniet van elk moment van je verblijf.
Foto’s: Monoo, H.
-Hadjiratou Bah