Elderly person via pxfuel.com

Zelfontplooiing bij 65-plussers

Oostende – ‘Blijf in uw kot’ is een uitspraak die nog even in het collectief geheugen zal blijven hangen. De meerderheid van de bevolking volgt deze raad dan ook goed op. Voor velen zorgt deze tijd van crisis zelfs voor onverwachte voordelen. Zo kan een bepaald deel van de bevolking – ondanks een onzekere toekomst – even uit de rush van het dagelijkse leven stappen en het wat rustiger aan doen. Tijd voor zelfontplooiing dus! Maar hoe pakken 65-plussers dit aan? Ik ging alvast even raad vragen bij een experte, mijn grootmoeder (77).

Oma en opa vullen hun dagen met de vele reisjes naar Frankrijk. Ik geloof dat ze samen, elk dorpje in elke streek, hebben gezien. Opa heeft een grote interesse in de Eerste Wereldoorlog, kan elke militaire begraafplaats lokaliseren en de belangrijkste feiten opnoemen. Een levende encyclopedie! Beiden delen ze hun passie voor ‘het goede leven’: du pain, du vin et du Boursin.

Als ze niet op reis zijn, houdt oma haar vaak bezig met koken, zo maakt ze de pikantste soepjes voor de hele familie. Overheerlijk! Gelukkig wonen we met de hele familie in hetzelfde dorpje. Dit maakt het gemakkelijker om zulke dingen te blijven onderhouden. Als de (klein)kinderen boodschappen doen, leggen we de bestelling van oma en opa simpelweg aan hun voordeur. Als zij op hun beurt een wandeling door het dorp maken, gebeurt hetzelfde met de soep.

Verder hebben oma een opa ook E-readers. Toch gaat niets boven een fysiek boek. We delen onze passie voor verschillende onderwerpen (bv. geschiedenis), ook via deze boeken. Die hang ik nu in een ‘totebag’ aan hun voordeur. Dit zijn veelal boeken over persoonlijke onderwerpen, zoals de visserij. Oma en opa zijn volledig mee met hun tijd, hip en trendy. Facebook en Instagram kennen geen geheimen meer voor hen. Opa post er zijn schilderijen op, oma kijkt vooral uit naar de kleinkinderen en wat wij allemaal uitspoken in onze vrije tijd.

Via Skype, vertelt ze me toch 4 à 5 uur per dag bezig te zijn met zelfontplooiing. Door de lockdown kan ze geen zoetigheden meer bakken. Op dit moment spenderen ze veel tijd in hun tuin. Het wandelen en reizen zit er even niet meer in, maar daar manen ze niet om.  Ze overleefden reeds een oorlog, als ze nu nog even thuis blijven, krijgen ze dit virus ook wel klein. “Dan gaan we volgend jaar extra veel op reis hé”, lachen ze enthousiast, “we hebben al afspraken gemaakt met de uitbaters van de camping.”

Deze crisissituatie zet hen toch aan het denken. Ze kunnen namelijk niet heel de dag hetzelfde doen. “We hebben ter afwisseling al een aantal puzzels gemaakt, maar dat viel niet echt in de smaak, niet voor herhaling vatbaar. Dat we maar snel terug allemaal samen kunnen zijn.” klinkt het. Dit koppel ‘bon vivants’ heeft nog veel plannen en daar zal het coronavirus geen stokje voor steken! Dat stelt me persoonlijk gerust en geeft me hoop voor de toekomst.

Journalist: Fré Vanhooren

Taalredacteurs: Hayk Sahakyan en Marika Temmerman

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven