15 april: WHO duidt Luikse luchthaven aan als internationaal verdeelcentrum van medisch materiaal

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de luchthaven van Bierset bij Luik, aangeduid als een van de acht luchthavens die in de toekomst vrachten van medisch materiaal moet afhandelen. De Luikse luchthaven zal zo instaan voor de verdeling van onder meer mondmaskers, testkits en beademingsapparatuur. Naast Luik krijgen nog zeven andere luchthavens wereldwijd deze opdracht, waaronder in China, Zuid-Afrika en Maleisië. Op die manier wil de WHO in de hele wereld elke maand medische maskers, handschoenen en beademingstoestellen verdelen in de strijd tegen het coronavirus (vrtNWS, 2020).

Bron: WHO

De WHO heeft een optie genomen op acht wereldwijde luchthavens, zodat het Rode Kruis en hun andere partners er gebruik van kunnen maken. Vanuit die luchthavens zullen elke maand zo’n 100 miljoen medische maskers en handschoenen en 25 miljoen ademhalingsapparaten verdeeld worden (vrtNWS, 2020).

“De Wereldgezondheidsorganisatie heeft een verwachting van de grootste noden opgesteld en zo een duidelijke goederenstroom geïdentificeerd die de komende weken en maanden zal moeten aangeleverd worden”, zegt de commercieel directeur van de Luikse luchthaven, Bert Selis  (vrtNWS, 2020).                                                            

Waarom is de luchthaven van Luik dan zo geschikt? “Er is sowieso al een grote capaciteit beschikbaar en we kunnen extra chartervluchten inleggen”, legt Selis uit. ”Er is een grote flexibiliteit mogelijk. Vorige week hebben we bijvoorbeeld ook een extra loods geopend om humanitaire chartervluchten te kunnen verwelkomen” (vrtNWS, 2020).

De WHO maakt een voorlopig budget vrij van 280 miljoen dollar: “Enerzijds gaat de Wereldgezondheidsorganisatie zelf vliegtuigen in dienst nemen die tussen de verschillende hubs zullen rondvliegen. Anderzijds gaan ze vrachtcapaciteit kopen op bestaande lijnen en loodscapaciteit verzekeren in die hubs”, vertelt Selis (vrtNWS, 2020).

Tijdens de afgelopen weken zijn er al een aantal grote leveringen van miljoenen mondmaskers aangekomen op de luchthaven van Bierset (vrtNWS, 2020).

Geschreven door Meert, L.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven