Eilanden: een doem of een zegen tegen het virus?

Een eiland, afgezonderd van de grote continenten, zou een goede bescherming moeten bieden tegen besmetting van het coronavirus. Dit is in eerste instantie een correcte assumptie, maar helaas is het leven op een eiland erger indien er wel een besmetting geregistreerd wordt.

In de Falkland-eilanden, een Britse eilandengroep ten oosten van Argentinië, is dit het geval. Er werden 13 positieve gevallen gemeten in de eilandengroep. Hierdoor gingen de Falkland-eilanden, zoals de rest van de wereld, in quarantaine. In plaats van de ‘anderhalve meter’-afstandsregel, die we in Vlaanderen kennen, heerst hier de ‘twee pinguïns’-afstandsregel. Dit komt omdat de eilanden meer dan een miljoen pinguïns herbergen, terwijl de bevolking van de eilanden slechts 2500 personen groot is. Tijdens de lockdown was het onmogelijk om naar een ander eiland te gaan, wat voor sommige voor problemen kon zorgen.

Intussen zijn de 13 personen hersteld, en de regels rond sociale contacten beginnen er te versoepelen. Ook de verbindingen tussen de eilanden zijn terug open. Helaas is dit niet voldoende voor het overleven van de lokale bevolking, aangezien deze van het toerisme leeft. Vóór de crisis leefden de inwoners van de eilanden van het cruisetoerisme. Helaas zijn er in deze tijden geen schepen die toekomen.

De verbinding met Zuid-Amerika is nog steeds onderbroken, maar gelukkig zijn er terug vliegtuigen uit het Britse moederland om verschillende geneesmiddelen en medische toestellen te leveren.

Andere voorbeelden zijn de verschillende landen in de Stille Oceaan, naast Australië. Landen zoals Vanuatu, de Salomoneilanden, … . Deze landen hebben, als één van de weinige, nog geen besmettingen gemeten. Wel hebben ze verschillende voorzorgsmaatregelen genomen zoals de avondklok, het sluiten van de grenzen, … . Indien er een besmetting zou gemeten worden, zitten deze economisch armere landen in een slechte positie. Veel van deze landen hebben een gebrek aan het nodige medische materiaal. Zo heeft Vanuatu slechts twee beademingssystemen en slechts 20 bedden in het hoofdziekenhuis van het land.

Zo kan het leven op een eiland in het midden van de oceaan zowel een zegen zijn als een doem worden.

Journalist: Janssens, A.
Taalredacteur: Waerzeggers, B.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven