De 6 mooiste wandelingen in- en rondom Leuven

Kessel-Lo

Provinciedomein Kessel-Lo

De eerste wandeling die we toelichten, is één van mijn favorieten: een wandeling doorheen één van de mooiste parken die Leuven te bieden heeft, het Provinciedomein van Kessel-Lo. Het park heeft voor elk wat wils.

Wanneer je door dit park wandelt, kan je genieten van de vijvers, of op zoek gaan naar de houten kunstwerken. Een wandeling door het park maken, brengt een soort van rust met zich mee. Je kan er genieten van de rust, even weg zijn van de drukte van de stad, de eendjes horen kwaken en mijn persoonlijke favoriet: de kikkers. Jaarlijks zijn de kikkers actief, vanaf dat het zomeruur is ingegaan. Vooral in de late avond/nacht hoor je van thuis uit de kikkers kwaken. Overdag kan je veel kikkers spotten in één van de vijvers.

De meeste wandelaars en joggers zijn te vinden rondom de grote vijver in het midden van het park. De grote vijver heeft een omtrek van 1,37 km. In de zomer kan je ook naar de dieren in de dierenweide gaan kijken, waar er onder andere twee ezels zitten, een aantal geitjes en schapen.

Tijdens de lockdown, kan je helaas niet even rusten op één van de bankjes, of in het plaatselijk café. Ook is een deel van de recreatie gesloten (roeibootjes, minigolf, speeltuinen), maar je kan alsnog van dit mooie park en van de rust genieten.

Aangezien ik in Leuven ben geboren en nabij het Provinciedomein ben opgegroeid, heb ik vele uren in dit park gespendeerd. Als kind genoot ik van de speeltuinen in het park, in het bijzonder de waterspeeltuin. Daarnaast spendeerde ik in de zomer veel tijd in het zwembad met mijn vriendjes. Ik heb het park enkele jaren niet bezocht, ik werd ouder en ging niet meer met mijn vrienden in het park spelen. Af en toe ging ik er wandelen met mijn hond, maar het was pas vanaf het moment dat België in een soort van lockdown ging, dat ik het park opnieuw heb ontdekt. Nu kom ik er terug dagelijks. Om al deze redenen vind ik het provinciedomein zeker een aanrader.

Abdij van Vlierbeek

Abdij van VlierbeekVan het Provinciedomein kan je rechtstreeks, via een wandelpad, naar de Abdij van Vlierbeek wandelen. De abdij ligt in een groen deel van Kessel-Lo, ten noordoosten van de stad Leuven. Deze abdij was zeven eeuwen lang de thuisbasis van de benedictijnen van Vlierbeek. De Franse Revolutie maakte een einde aan het kloosterleven.

De bezoekers kunnen nog steeds genieten van de sfeer van de tuinen, de monumentale kerk (waar ik in 1997 gedoopt ben), alsook van de kloostergebouwen.

De Abdij van Vlierbeek zelf is niet groot, dus lange wandelafstanden ga je hier niet kunnen afleggen. De abdij is eerder een eindpunt voor wandelaars en fietsers, maar vanuit deze abdij kan je ook prachtige wandelingen doorheen het bos beginnen. Het park is groot, waardoor je zeker een mooie afstand te voet kan afleggen (of al joggend). 

Sporthal – Atletiekpiste- Zwembad- Park Heuvelhof

Vertrekken doe je vanaf de Gemeentestraat (nabij het Provinciedomein). Van daaruit begeef je je naar de sporthal van Kessel-Lo, die zich naast de atletiekpiste bevindt. Hier heb je een mooi wandelpad, dat via het skatepark helemaal rondom het zwembad van Kessel-Lo gaat. Je loopt langs twee voetbalvelden en tevens rondom het zwembad. Doe je de wandeling met je trouwe viervoeter? Dan kan je je hond even loslaten in het hondenparkje naast frituur Heuvelhof. Van daaruit kan je verder naar Park Heuvelhof.

Park Heuvelhof is een gezellig park met een looppiste van exact 1km. Tijdens het pinksterweekend vindt hier jaarlijks een kermis en rommelmarkt plaats. Het is een klein park, met twee kleine vijvers en een speeltuin. Het wijkcommissariaat en het deelgemeentehuis van Kessel-Lo bevinden zich hier ook.

Deelgemeentehuis van Kessel-Lo in het Heuvelhofpark (Het Laatste Nieuws, 2018)

Belle Vue

Het nieuwe wandelpad Belle Vue (of Bellevie op zijn ‘Leives’) bevindt zich, waar vroeger een drukke steenweg en parking was. Nu is het een prachtige groene oase met uitzicht op het station van Leuven. Belle Vue heeft een fietstunnel en wandelaars kunnen langs het station van Leuven wandelen op één van de wandelpaden of op het gras waar in de zomer kinderen spelen of families en vrienden genieten van de zon. Het is tijdens de lockdown één van de drukkere plaatsen in Kessel-Lo om te gaan wandelen, vanwege de ligging en het mooie uitzicht. Het is dus beter om in de voormiddag of in de (late) avond te gaan.

Wilsele

Vaart van Leuven – Vaartkom

Starten doe je aan brouwerij AB Inbev, waar ze onder andere het befaamde Leuvense bier ‘Stella Artois’ brouwen. Langs hier kan je volledig rondom de vaart wandelen. Ga je de hele tijd rechtdoor? Dan kom je uiteindelijk in Mechelen terecht. Keer je aan de lichten terug, dan eindig je aan de Vaartkom van Leuven. De Vaartkom is een levendige en groene stadswijk. De oude industriële site rond de Vaart en de Dijle is een aangename plek om te vertoeven.

Wandelen bij de Dijle. (Nikita Vanfroyenhoven, 2020)

Leuven

Aangezien het centrum van Leuven zo veel moois heeft om te ontdekken. Raad ik een wandeling doorheen het centrum van Leuven aan, helemaal tot aan het Groot Begijnhof.

Beginnen kan aan het station van Leuven, van hieruit kan je via één van de twee winkelstraten naar het stadhuis van Leuven wandelen. Op de heenweg kies je voor de grootste en bekendste winkelstraat van Leuven, namelijk de Bondgenotenlaan. De Bondgenotenlaan is aangenamer om door te wandelen als de winkels open zijn. Leuven is anders, de drukte van de studenten en Leuvenaars is nergens te bespeuren. Op het einde van de Bondgenotenlaan bevindt zich, voor mij, het mooiste stadhuis ter wereld. Het Stadhuis van Leuven aan de Grote Markt is één van de bekendste gotische stadhuizen ter wereld. De eerste steen werd gelegd in 1439.

Tegenover het prachtige stadhuis van Leuven, staat de Sint-Pieterskerk. Vanuit de Sint-Pieterskerk volg je de weg naar de Sint-Michielskerk tot aan het Heilig Hart ziekenhuis van Leuven. Tegenover het ziekenhuis is er een klein straatje, als je erdoor loopt, kom je aan het Groot Begijnhof.

Het Groot Begijnhof is UNESCO-werelderfgoed, ze wordt beschreven als ‘een stad in een stad’. Het Begijnhof stamt uit de 13de eeuw en is nu eigendom van KU Leuven. Van daaruit kan je via de Schapenstraat en de Parijsstraat terug richting station Leuven. De eerste tussenstop is in de Munststraat, dé straat met de beste restaurants in Leuven. Van daaruit ga je via het stadspark van Leuven en vervolgens het Ladeuzeplein naar het station.

Journalist: Nikita Vanfroyenhoven

Taalredacteurs: Angélique Del Villar en Marika Temmerman

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven