Social distance (Gerd Altmann, Pixabay)

Verantwoordelijk uit ‘uw kot’ komen in tijden van corona

In deze tijden is het meer dan ooit belangrijk om verantwoord buiten te komen. Het is begrijpelijk dat je met dit mooie weer niet binnen wil zitten en je moet vroeg of laat wel eens naar buiten voor een boodschap, maar hoe doe je dit op een verantwoordelijke manier? Hieronder een aantal tips- en tricks over hoe je verantwoord uit ‘uw kot’ kan komen in tijden van corona.

Doe 1 keer per week ‘grote’ boodschappen

Voordat deze lockdown van start ging, was ik meermaals per week te vinden in de supermarkt. Dit omdat ik boodschappen deed voor een dag of twee of omdat ik het één en ander vergat. Aangezien je warenhuizen nu zo veel mogelijk wil vermijden, is het beter om een lijstje samen te stellen van alles wat je nodig denkt te hebben voor een week (of twee). Dit kan natuurlijk enkel als je budget het toelaat. Meer en meer supermarkten verplichten het nemen van een winkelkar en deze worden ook voortdurend schoongemaakt. Probeer zelf handschoenen te dragen en eventueel een mondmasker (al dan niet met een sjaal erover heen), om het boodschappen doen zo veilig mogelijk te maken. Raak enkel aan wat je wil kopen.

Vermijd te drukke plekken

Ik ga dagelijks wandelen. Aangezien ik in de buurt van mijn woonplaats tracht te blijven, heb ik ook al snel geleerd wat de drukke plaatsen en periodes zijn. Probeer plaatsen waar veel mensen komen te vermijden, dat maakt het wandelen aangenamer.

Vermijd zoveel mogelijk contact

Iedereen mist zijn vrienden en familie, maar ik kan het maar niet genoeg benadrukken: spreek niet af met mensen buiten je huishouden en ga bij niemand op bezoek. Natuurlijk missen we het sociaal contact, maar als we ons aan de regels houden, is allemaal sneller voorbij.

Hygiëne

Als je dan toch buiten moet om of één of andere reden, is het belangrijk om zoveel mogelijk je handen te wassen en te desinfecteren. Moet je niezen of hoesten gebruik een papieren zakdoek en gooi het onmiddellijk weg na gebruik. Mocht je geen zakdoek bij de hand hebben, hoest of nies dan in je elleboog.

Journalist: Nikita Vanfroyenhoven

Taalredacteurs: Angélique Del Villar en Marika Temmerman

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven