18 mei: Italië opent 3 juni de landsgrenzen

Al meer dan 9 weken is de Belgische lockdown bezig. Waarschijnlijk had niemand zo een drastische maatregelen verwacht. Gelukkig gaat alles geleidelijk aan terug open en kan het normale leven weer langzaam hervatten. Natuurlijk zal niet alles weer naar normaal kunnen gaan zoals de geplande vakanties. Degene die een vakantie gepland hebben naar Italië, hebben deze keer wel geluk.

© Jack Ward

Italië heeft sinds kort een duidelijke datum gezet op de opening van de grenzen voor toeristen. Deze opening zal plaatsvinden op 3 juni. Binnen twee weken ongeveer zijn de reizigers uit EU- en Schengenlanden weer welkom. Opmerkelijk is dat ze geen twee weken quarantaine zullen moeten doorstaan, zoals het nu het geval is.

Italië was in het begin van de crisis het zwaarst besmette land van Europa. Er staan zo een 31 600 doden op hun teller. Hun aantal doden en besmettingen per dag daalt systematisch en de lockdown wordt stapsgewijs opgeheven. Italië krabbelt dus stilaan terug recht. Ze hopen het toeristische seizoen nog te kunnen redden door hun grenzen binnenkort te kunnen openen. Doordat Italië deze actie genomen heeft, zijn nu ook andere Europese landen aan het nadenken wanneer ze hun grenzen kunnen openen.

3 juni

De datum, 3 juni, is door de Italiaanse regering met een decreet beslist. 2 juni is het namelijk de nationale feestdag in Italië. De regering wil vermijden dat Italianen tijdens het verlengde weekend massaal naar buiten zullen komen.

Andere Europese landen

In Portugal zijn buitenlandse reizigers welkom vanaf 6 juni. Spanje houdt zijn grenzen voor buitenlandse toeristen nog een tijd gesloten. Nog een maand waarschijnlijk. En ook Frankrijk houdt zijn grenzen gesloten.

Op 16 mei heeft Duitsland zijn grens met Luxemburg en Zwitserland geopend en hoopt binnen een maand weer alle grenzen te kunnen openen.

Of wij, de Belgen, binnenkort naar Italië zouden kunnen reizen is een heel grote vraag. Een andere vraag is ook wanneer België zijn eigen grenzen terug zal openen. Voorlopig werkt België, net zoals Italië, aan vele mogelijkheden om het leven terug normaal te kunnen hervatten. Stapsgewijs weliswaar. Iedereen wacht geduldig af.

Journalist: de Jamblinne de Meux, G
Taalredacteur: Janssens, A

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven