Vluchtelingen kunnen coronacrisis niet ontvluchten

Dat we de laatste weken niet meer buiten mogen en heel vaak onze handen moeten wassen is ondertussen geen recent nieuws meer voor ons. ‘Blijf in uw kot’ is voor ons allemaal een zeer bekend gezegde maar wat moet je doen wanneer uw ‘kot’ bestaat uit een plastic zeil en een paar stokken?

De vluchtelingen in Griekenland leven al een paar jaar in een zeer hachelijke situatie. Nu de coronacrisis nagenoeg de hele wereld in lockdown zet, zijn zij degenen die aan hun lot worden overgelaten. Momenteel zijn er nog geen besmettingen geregistreerd in het grootste vluchtelingenkamp van Griekenland, namelijk kamp Moria. Er zijn echter wel al drie besmettingen vastgesteld onder de inwoners van het eiland. Griekenland behoort tot de vijf Europese landen die bijna geen slachtoffers met COVID-19 hebben. Een kwestie van geluk? (VRTnws, 2020)

Het kamp bevindt zich op het Griekse eiland Lesbos en slaat een noodkreet uit. Er zitten hier 20.000 vluchtelingen samengepropt in een kamp dat gemaakt werd voor 3000 mensen. ‘Was uw handen’ en ‘ga niet naar buiten’ zijn haalbare restricties voor ons maar voor de vluchtelingen helemaal niet. Artsen zonder grenzen en de commissie van burgerlijke vrijheden eisen dat de Europese Commissie de ouderen, chronische zieken en de kinderen evacueert. Indien de Europese Commissie dit weigert, mogen we ons voorbereiden op een regelrechte ramp in de kampen. (VRTnws, 2020)

Eigen land komt op de eerste plaats

Dat de regeringen van alle landen momenteel bezig zijn met de situatie in eigen land, is natuurlijk logisch. Echter worden hierdoor geen asielaanvragen meer aangenomen en worden al deze mensen opgeofferd. “Ze waren voorheen ook niet welkom in Europa, dus zijn ze nu niet ineens onder de indruk omdat de grenzen vanwege corona gesloten zijn”, zegt Tineke Ceelen, directrice van Stichting Vluchteling. (OneWorld, 2020)

Tegen de regels in

Het feit dat vele landen geen asielaanvragen meer aannemen gaat in tegen het Vluchtelingenverdrag, hierin staat dat mensen die asiel willen aanvragen, die gelegenheid ook moeten krijgen. Maar net zoals met bijna alle procedures is het heel moeilijk voor de UNHCR, die verantwoordelijk zijn voor het veroordelen van deze opschorting, om hiertegen te vechten. In de tussentijd zitten alle vluchtelingen op elkaar geplakt al wachtend op hulp. (OneWorld, 2020)

Oplossingen in verschillende landen

Portugal neemt vluchtelingen en asielzoekers wel onder hun hoede tijdens deze zware periode. De Portugese regering heeft besloten om alle vluchtelingen een vergunning te geven die geldig is tot 1 juli, met als enige voorwaarde dat ze hiervoor al een aanvraag hadden. (OneWorld, 2020)

Ook lidstaten zoals Duitsland, Luxemburg en Frankrijk hebben mooie initiatieven opgestart. Zij gaan vanaf nu kinderen opvangen uit de Griekse vluchtelingenkampen, zodat deze kwetsbare groep niet op straat belandt. Dit is uiteindelijk werkelijkheid geworden na aandringen van verschillende organisaties zoals het Rode Kruis en Artsen zonder grenzen. (VRTnws, 2020)

In tegenstelling tot de vorige voorbeelden, zijn niet alle landen even solidair. De Hongaarse premier Viktor Orbán gebruikt de coronacrisis als excuus om de asielaanvragen stop te zetten. Hij verklaarde dan ook in een persconferentie het volgende: ‘We zien een link tussen het coronavirus en illegale migranten’. Buiten het stopzetten van de asielaanvragen heeft hij ook sinds 11 maart alle universiteiten gesloten in tegenstelling tot de basis- en middelbare scholen. Waarom? Omdat er op universiteiten meer buitenlanders zitten en zij zouden het virus ‘met zich mee hebben gebracht’. (OneWorld, 2020)

EU blijft stil

Ondanks alle noodkreten blijft het vanuit de Europese Commissie stil over de toestand van de vluchtelingen. Velen vinden dit ongehoord aangezien het deels de schuld van de Europese Commissie is dat de vluchtelingen in Griekenland zitten. Toen de EU in 2016 een deal sloot met Turkije waarin afgesproken werd dat Turkije vluchtelingen zou ‘terugnemen’ van de Griekse eilanden, ondertekende de EU bij wijze van spreken ook het doodvonnis van deze eilanden. Want het duurt een hele lange tijd om te beslissen of iemand teruggestuurd mag worden naar zijn eigen land. Tot die tijd zitten de vluchtelingen daar dus vast. Hierdoor nam het aantal vluchtelingen op de Griekse eilanden snel toe. (OneWorld, 2020)

Mooie gebaren

Voor mooie initiatieven in het voordeel van de vluchtelingen hoeven we het niet altijd zo ver te zoeken. Zoals ik vorige week in mijn nieuwsbrief geschreven heb, is er een hotel in Brugge dat zijn deuren opent voor daklozen omdat het asielcentrum momenteel gesloten is. (Het Laatste Nieuws, 2020)

De stad Damme heeft besloten om de woonblokken, van de vroegere legerkazerne van Sijsele, om te toveren tot een verblijfplaats voor asielzoekers. Dit grondgebied wouden ze al geruime tijd opkopen. De stad gebruikt het nu voor een goed doel. Dat doel is om ongeveer 300 asielzoekers hier onderdak te bieden. Toch laten ze elke week maar maximum 45 personen toe zodat iedereen goed verspreid blijft. (VRTnws, 2020)

Overal ter wereld is er chaos en iedereen is bezig met zijn eigen gezin, of eigen land. Maar we mogen niet vergeten dat de meest kwetsbare groep, namelijk de vluchtelingen, weerloos zitten te wachten op hulp. Alle risicopatiënten uit de vluchtelingenkampen MOETEN geëvacueerd worden. Het wordt tijd dat de wereld de vluchtelingen en asielzoekers te hulp schiet. Zo niet, dan wordt dit de donkerste periode uit de geschiedenis van de vluchtelingencrisis.
Het dodental zal enorm zijn.

Geschreven door H. De Wilder

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven