Samenscholingsverbod zorgt voor veranderingen in de evenementen-kalender

Omwille van de uitbraak van het coronavirus werd er op 18 maart 2020 in België een samenscholingsverbod ingevoerd. Deze maatregel stelt dat inwoners van ons land zich niet mogen groeperen met meer dan twee personen, met als uitzondering het eigen gezin. 

Er bestaat vandaag de dag nog steeds veel twijfel onder de bevolking over welke activiteiten nu wel en niet toegelaten zijn, maar één ding is zeker: zowel groot-, als kleinschalige evenementen kunnen omwille van de bestrijding van het coronavirus niet in hun oorspronkelijke vorm doorgaan. Organisatoren zijn verplicht hun evenementen af te schaffen, uit te stellen, of hun creativiteit de vrije loop te laten in een zoektocht naar alternatieven.

Afgeschaft & uitgesteld 

Bron: Pierre de Coubertin
Bron: Pierre de Coubertin

Veel cultuurgebonden evenementen, zoals concerten en theatervoorstellingen, werden in de maanden maart en april afgeschaft en/of uitgesteld. Denk hierbij aan concerten in Vorst Nationaal, muziekevenementen in het Sportpaleis en theatervoorstellingen van Studio 100.

Uit voorzorgsmaatregelen werden eveneens een aantal grootschalige zomerevenementen met één jaar uitgesteld, zoals de Olympische Spelen, die normaal gezien eind juli van dit jaar zouden plaatsvinden in Tokio, Japan. De nieuwe startdatum voor dit twee weken durende evenement is 23 juli 2021. Ook het Europees kampioenschap mannenvoetbal wordt een jaar uitgesteld, het zal doorgaan van 11 juni 2021 tot en met 11 juli 2021. 

Daarnaast werd ook het carnaval van Halle, een gemeente in Vlaams-Brabant, afgeschaft. De burgemeester van Knokke-Heist, Leopold Lippens, wil alle grote evenementen in zijn kustgemeente tot het einde van het jaar afgeschaft zien. 

Alternatief 

Desondanks het feit dat het dancefestival Tomorrowland voorlopig nog steeds gepland staat voor de zomer van 2020, zorgden de organisatoren op hun One World Radio website voor live sets van vier wereldwijd bekende dj’s, waaronder Lost Frequencies. Op deze manier hebben ze een virtuele belevenis van het dancefestival gecreëerd voor fans van over de hele wereld. 

Evenementen in de toekomst

Dat mensen nood hebben aan sociaal contact is een algemeen gekend feit. Het spreekt dan ook voor zich dat voor vele mensen het samenscholingsverbod een onaangename maatregel is. Toch blijkt dat de meeste mensen solidariteit en samenwerking hoog in het vaandel dragen, de uitspraak ‘blijf in uw kot’ van minister van Volksgezondheid Maggie De Block wordt grotendeels nageleefd en mensen worden alsmaar creatiever wat betreft binnenhuisactiviteiten. Als we allemaal nog even de genomen maatregelen naleven, kunnen we binnenkort samen genieten van een concert van onze favoriete artiest, of een voetbalmatch van onze favoriete voetbalploeg! 

Geschreven door Meert, L.
Tot stand gekomen met behulp van Taalredacteurs: De Vleeschouwer, D.; Kiekens, A. & Theunissen, J.
Graficus: Ghijselings, M. & Bah, H. en Eindredacteur: Grosfeld, E.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven