Mijn top vier beste boeken

Tijdens deze lockdown doet iedereen heel veel moeite om zich bezig te houden. De ene gaat meer sporten, de andere gaat meer gamen. Maar ik? Ik lees. Ik verslind het ene boek na het andere. Doorheen het schooljaar heb ik echt moeite om een boek te lezen. Ik kan er zo ontzettend lang over doen. Ik heb dan ook, zo lang ik me kan herinneren, een boekenkast waarvan ik de helft nog niet heb gelezen.

Ik vind boeken lezen super maar ik ben geen boekenfanaat. Het hangt af van boek tot boek. Bij sommige boeken heb ik echt moeite om door te lezen en moet ik mezelf echt verplichten en bij andere kan ik niet stoppen met lezen. Tot het punt dat ik zelfs de trap al lezend af ga. Ik heb dan ook een lijstje van mijn absolute favorieten:

Water voor de Olifanten. (Sweeney, M./ Millennium Images, UK; W. Bailey, T., 2006).

Water voor de Olifanten van Sara Gruen

‘Water voor de Olifanten’ is een boek dat altijd tussen mijn top drie heeft gestaan. Vanaf het moment dat een boek meer dan 150 pagina’s telde, vergat ik het boek. Ik zag mezelf niet zo veel pagina’s lezen. Tot dit boek. Dit boek telt 382 pagina’s en ik had ze in een mum van tijd gelezen. ‘Water voor de Olifanten’ is in 2011 ook verfilmd geweest door regisseur Francis Lawrence met acteurs Robert Pattinson, Rees  Witherspoon en Christoph Waltz. Het boek is in 2006 uitgekomen.

Het boek vertelt het verhaal van de 94-jarige Jacob die terug kijkt op zijn leven. Hij studeerde voor dierenarts en kwam uiteindelijk terecht in een circus. Daar verzorgde hij de olifant Rosie en werd hij verliefd op de mooie blonde Marlena, de vrouw van August.

De Paardenfluisteraar van Nicholas Evans

De paardenfluisteraar. (Vavra, R.; Arndt, J.; Blanchard, R., 1995).

Mijn favoriete genre van boeken zijn dierenverhalen en waargebeurde verhalen. Dit zijn ook de enige boeken die je in deze lijst zult terugvinden. Het boek, geschreven door Nicholas Evans, is ook één van mijn favoriete boeken aller tijden.

‘De Paardenfluisteraar’ gaat over een onvergetelijk trauma tussen het 13-jarige meisje Grace en haar paard Pilgrim. Het paard was niet meer te genezen en Grace weigerde het paard te laten afmaken. De moeder van Grace zoekt dan ook een nieuwe manier om het paard weer berijdbaar te maken.

Het boek is ook verfilmd geweest in 1998. De hoofdrollen werden gespeeld door de jonge Scarlett Johansson, Kristin Scott Thomas en Robert Redford. De film werd ook geregisseerd door deze laatste acteur. Ik had de film gezien lang voor ik aan het boek kwam.

Mijn woestijn van Waris Dirie (en Cathleen Miller)

Mijn woestijn. (Studio Ron van Roon, Amsterdam; 1998).

Het is ongeveer twee jaar geleden dat ik dit boek voor het eerst heb gelezen. Tijdens de zomer, op vakantie. Ik was een grote fan aangezien het een waargebeurd verhaal is. Je moet wel tegen een stootje kunnen om dit boek te lezen. Het is namelijk niet allemaal rozengeur en maneschijn.

‘Mijn woestijn’ is het eerste boek van het voormalige model Waris Dirie. Het werd geschreven in 1998. Waris Dirie schrijft over haar leven als Somalische nomade en de gruwelijkheden die ze allemaal heeft moeten doorstaan. Als nomadendochter werd zij namelijk op traditionele wijze besneden. Waris Dirie werd daarna een internationaal bekend fotomodel en is nu een Verenigde Naties-ambassadeur.

De meisjes van Aboke van Els de Temmerman

Mijn laatste boek is het boek ‘De meisjes van Aboke’. Dit boek heb ik tijdens mijn stage van twee weken in Oeganda gelezen. Het leek me ideaal om dit boek te lezen tijdens mijn stage aangezien het zich in Oeganda zelf afspeelt. Ik heb het pas kunnen uitlezen eens ik terug was.

De meisjes van Aboke. (Demey, K., van Gerwen Design, De Temmerman, E., 2000).

Els de Temmerman is een gedreven schrijfster die de verhalen van Afrikaanse kinderen aan het licht wil brengen. Dit is niet het eerste Afrikaanse verhaal dat Els de Temmerman heeft geschreven.

Het boek gaat over kinderen die vertellen over hun getraumatiseerde gebeurtenissen als onder andere kindsoldaten in Noord-Oeganda. Eén voor één vertellen ze hun verhaal. Ellen en Sarah vertellen hoe ze werden ontvoerd door het leger van Joseph Kony en Norman vertelt over wat ze allemaal moesten doen bij de rebellen. Naast de kinderen was er ook zuster Rachele die vertelde hoe zij omging met het verlies van haar leerlingen en hoe ze hen probeerde terug te krijgen.

Hopelijk heb ik jullie kunnen overtuigen om één van deze boeken bij de hand te nemen. Ik haal er alleszins veel plezier uit en misschien dat jij ook de smaak te pakken hebt gekregen eens je je genre hebt gevonden. Veel leesplezier!

Journalist: de Jamblinne de Meux, G.

Taalredacteur: Janssens, A.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven