COVID-19 in Apecchio, Italië

De coronacrisis heeft heel Europa in zijn greep en in België zijn er heel wat maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus te vermijden. En natuurlijk is dat in Italië niet anders. Iedereen weet dat de cijfers in Italië schrijnend zijn. Op 10 april ’20 zijn er 143 626 besmettingen en 18 279 sterfgevallen vastgesteld. (De morgen, 2020) Maar hoe gaan de mensen ermee om in Italië en wat houden de maatregelen juist in? Ik legde een interview af met een familie (moeder en vader met twee zonen) die in Apecchio woont, namelijk in de Italiaanse regio Marche. Het dorp ligt redelijk afgelegen en een grotere stad is minstens een half uur rijden met de auto. 

Bron: E. Gaba, 2009

Aangezien Italië zoveel besmettingen telt, zou het best kunnen dat er besmette personen in de familie zelf zijn of binnen de dichte vriendengroep. Maar gelukkig is dat niet het geval. “Tot nog toe is er niemand besmet in onze familie of in onze hechte vriendengroep maar we zijn ons er wel van bewust dat het ooit kan gebeuren aangezien het aantal besmettingen in Italië zo hoog ligt”. 

In België werken heel veel mensen van thuis uit en dat is in Italië niet anders. De moeder werkt normaal gezien in een bankinstelling en dat werk verricht ze nu dus thuis. “Ik vind het verschrikkelijk wat er allemaal aan hand is maar thuis werken heeft ook zijn voordelen. Zo verlies ik geen tijd meer om naar mijn werk te rijden wat dagelijks toch meer dan een uur in beslag neemt.” De vader van het gezin heeft dan weer een krantenwinkel in het dorpscentrum waar hij ook enkele voedingswaren verkoopt waardoor zijn winkel geopend mag blijven en hij dus kan blijven werken. “Ik heb het geluk dat ik mag open blijven en het is eigenlijk zelfs vrij druk in mijn winkel. Een grote supermarkt is natuurlijk al een half uur rijden.” 

Verder mogen ze wel nog zo vaak naar de supermarkt als ze willen maar ze proberen zulke bezoekjes te minimaliseren. “Het is uiteraard belangrijk om zo weinig mogelijk die verplaatsing te maken om zo een eventuele besmetting van het coronavirus te vermijden”. 

Ik vroeg hun ook of ze schrik hebben en of ze al (financiële) gevolgen voelen. Ze lijken er vooral optimistisch mee om te gaan. “Het heeft geen zin om bang te zijn maar anderzijds kunnen we natuurlijk niet voorzichtig genoeg zijn. En of we al gevolgen voelen? Niet echt omdat we natuurlijk het geluk hebben dat we beiden werk hebben.”

De strijd tegen het coronavirus gaat dus ook in Apecchio, maar vooral in heel Italië, nog steeds bitterhard door met nog steeds enorm veel sterfgevallen. De familie Mancioli zijn blij dat ze nog steeds kunnen werken, maar daarbovenop blijven ze optimistisch! 

Geschreven door E. De Ryck

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven