Optimisme in tijden van het coronavirus?

Het coronavirus heeft de voorbije twee maanden drastische gevolgen met zich meegebracht. Dagelijks laten mensen het leven aan dit verschrikkelijke virus, dus is het moeilijk om optimistisch te blijven tijdens deze donkere periode. Toch brengt het coronavirus indirect enkele positieve gevolgen met zich mee.

Klimaat

Zo is in China de CO²-uitstoot met een kwart gedaald dankzij het annuleren van 50% van de vluchten van en naar het land.

Ook in eigen land merken we verbeteringen. Bedrijven doen in deze periode massaal aan telewerken waardoor er minder verkeer is op de Belgische wegen. De luchtkwaliteit is hierdoor aanzienlijk verbeterd.

In het door toeristen overspoelde Venetië is het momenteel heel kalm. De kanalen, die dienen als straten, zijn weer glashelder en het leven in het water heeft zich hersteld. Uit een interview met een Venetiaanse hoteleigenares is gebleken dat de inwoners tevreden zijn met de rust en ze kijken er enorm naar uit om terug toeristen te ontvangen. Ditmaal met hoop op een betere balans tussen het aantal toeristen en inwoners.

Bron: BSR Agency

Solidariteit

De solidariteit die de mensen vertonen in tijden van lockdown is hartverwarmend. De witte lakens, wapperend aan de gevels, als teken van respect en dank voor de zorgverleners, steken een hart onder de riem. Een andere vorm van steunbetuiging aan het medisch personeel is de actie waarbij men om klokslag 20 uur allen naar buiten gaat om een oorverdovend applaus te geven.

In Ripon, Engeland, hangen inwoners een blad aan hun raam om te communiceren met andere buurtbewoners. Hangt er een groen blad, dan zijn ze in orde en hebben ze geen nood aan hulp van buitenaf. Diegenen die een rood blad ophangen laten weten dat ze wel hulp zouden kunnen gebruiken.

Bron: Photonews

Genezingen

Naast de vele mensen die het leven laten als gevolg van COVID-19, zijn er ook hoopvolle cijfers: het aantal genezen patiënten. Dit cijfermateriaal vertelt ons dat dagelijks meer dan 150 mensen genezen verklaard worden. Op 1 april werd bekend gemaakt dat een recordaantal coronapatiënten het ziekenhuis mocht verlaten. Binnen een tijdspanne van 24 uur zijn er 436 patiënten ontslaan uit de Belgische ziekenhuizen. En neen, dit is gelukkig geen aprilgrap.

Het Amerikaanse farmabedrijf “Johnson & Johnson” heeft een potentieel vaccin tegen corona klaar. In september zal dit getest worden op ratten. Ze verwachten tegen 2021 de eerste dosissen klaar te hebben, deze zullen dan tegen een democratische prijs verkocht worden.

Eigen streek ontdekken

Corona mag dan wel de toeristische sector negatief beïnvloeden, het toerisme in eigen regio krijgt dankzij de corona-epidemie een boost. Helaas worden we verplicht om vele activiteiten te laten vallen in deze periode. Door de maatregelen mogen we geen onnodige verplaatsingen doen en moeten we in de buurt van onze woonplaats blijven.

Wandelen en fietsen zijn gelukkig wel nog toegestaan en opmerkelijk veel mensen laten dit niet aan zich voorbijgaan. Op deze manier (her)ontdekken de inwoners hun eigen streek, iets waar voordien minder tijd voor uitgetrokken werd.

Ook voor de kleinsten wordt het wandelen aantrekkelijker dan ooit, door de vele knuffelberen die zich achter het raam verstoppen. Sinds 31 maart is er een nieuwe, gelijkaardige actie voor volwassenen op poten gezet. Vanaf nu zijn er niet alleen beren te spotten, maar ook de lekkerste recepten van de buren.

Door op deze link te klikken, genereer je een kleurrijke affiche die je kan invullen met jouw favoriete recepten. Daarna geef je deze een plekje aan je raam.

Plogging

Plogging, een waar fenomeen dezer tijden. Al gehoord van deze term? Joggen en tegelijkertijd zwerfvuil opruimen, geen betere oplossing om fit te blijven en terwijl jouw steentje bij te dragen aan het milieu!

Voor de corona-epidemie organiseerde de vereniging Plogging in Oudenaarde deze activiteit reeds in groep. Aangezien er een samenscholingsverbod heerst, is dit momenteel geen optie, maar individueel kan je wel nog altijd op pad.

Als je dus niet weet wat te doen, is dit een ideale tijdsbesteding. Blijf fit, help mee het klimaat te verbeteren en geniet van de gezonde buitenlucht nu de luchtkwaliteit veel beter is. Eens iets anders dan Netflix, nee?

Geld besparen

“Wat ben ik nu met gratis parkeren in de stad als ik toch niet naar buiten mag?”, hoor ik menig Vlaming al denken. Natuurlijk blijft niet iedereen 24 uur op 24 thuis deze dagen. De boodschappen moeten worden gedaan en er zijn nog steeds werknemers aan de slag. Van het gratis parkeren wordt dus weldegelijk gebruik gemaakt. Je kan nu kosteloos parkeren in o.a. Antwerpen, Diest, Aarschot, Ieper, Oostende, Middelkerke, Veurne, De Panne en Gistel.

Ook op brandstof kan flink bespaard worden. Door de coronacrisis is de maximumprijs van benzine op 2 weken tijd gekelderd naar het laagste niveau in 11 jaar. De huisbrandstofprijs daalt mee, het ideale moment om de mazouttank te vullen!

Geschreven door Gielen, L.

Tot stand gekomen met behulp van Taalredaceurs: De Vleeschouwer, D. ; Kieckens, A. & Theunissen, J. ,

Graficus: Gijselings, M. & Bah, H. en Eindredacteur: Grosfeld, E.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven