Uit recent onderzoek is gebleken dat de angst voor quarantaine concentratieproblemen, prikkelbaarheid, stress en een depressief gevoel met zich meebrengt. Het is daarom belangrijk om actief bezig te blijven om zo het hoofd en lichaam erbij te houden. Dit kan bijvoorbeeld door online in contact te blijven met vrienden en familie, te sporten en te koken. Evenwel bestaan er ook andere mogelijkheden, bijvoorbeeld cultuuractiviteiten. Hieronder vindt u een overzicht van een paar digitale inspiratiebronnen en culturele bezigheden.
Het cultureel centrum Behoud de Begeerte pakt uit met literatuur. Zo selecteert het centrum elke woensdag en zaterdag een voorstelling uit hun videoarchief onder de naam ‘Tournée Digitale’. De literaire voorstellingen worden om 15 uur op YouTube geplaatst en blijven daarna beschikbaar voor de lezers. (DeMorgen – Broos, 2020)
Het Oostends-Brugse kunstencentrum KAAP maakt plaats voor concerten en workshops. Deze zijn de komende dagen te volgen via uitzendingen op hun website en via Zoom. Zo kan men onder andere genieten van een dansles Feldenkrais, kleinschalige concerten van opkomende artiesten en een kookworkshop met actrice Sien Vanmaele. (DeMorgen – Broos, 2020)
Wie graag het Oosten in de gaten houdt, kan de documentaires van regisseur Pawel Pawlikowski raadplegen op Vimeo. De documentaires geven zijn interesse voor Oost-Europa en de Koude Oorlog weer. Deze documentaires spelen zich af in Rusland en in Bosnië. (DeMorgen – Broos, 2020)
Ook in Rusland zelf doen ze het nodige om hun inwoners niet te laten bezwijken aan het virus. De directeur van het Pushkin Museum in Moskou meent dat vandaag het moment is aangebroken waarbij er gebruik moet gemaakt worden van nieuwe communicatieverbindingen met de bezoekers. Dit via technologische middelen. (RIA Novosti, 2020)
Het Pushkin Museum biedt daarom op hun website de mogelijkheid aan om een virtuele wandeling te maken doorheen het museum. Daarnaast kan men luisteren naar lezingen van kunstcuratoren via hun YouTube-kanaal. Men kan tenslotte ook virtuele excursies volgen op de sites van het Staats historisch Museum en de Tretyakov Galerij.
Ook de grootste Russische staatsbibliotheek van het land geeft hun gebruikers toegang door middel van elektronische diensten. Zo kunnen gebruikers de full-tekst databanken raadplegen. Ook krijgen ze toegang tot de website, de elektronische catalogus, de virtuele referentiedienst, evenals de virtuele tentoonstellingen. (RIA Novosti, 2020)
Niet alleen België en Rusland zorgen voor een stevige portie cultuur op het web. Ook in het Louvre, het Prado, het British Museum, de Vaticaanse Musea, het Salvador Dali Museum, het Guggenheim Museum, het Smithsonian Museum en het Metropolitan Museum of Art is het mogelijk om een glans virtuele kunst mee te pikken. Om dit te doen, hoef je geen visum aan te vragen en een ticket te kopen – een mooie kans voor deze lastige tijden in quarantaine. (RG.RU, 2020)