De heropstart van vliegreizen in België

Vanaf 15 juni gaat het luchtvaartverkeer weer de lucht in. Op Brussels Airport worden een zeventigtal vluchten verwacht, mede dankzij de herstart van de luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines, en er is ook een eerste lijnvlucht gepland op de luchthaven van Charleroi. Op beide luchthavens worden maatregelen in acht genomen: temperatuurcontroles van passagiers en het verplicht dragen van een mondmasker.

Het passagiers vliegverkeer heeft zich de afgelopen maanden op een heel laag peil bevonden als gevolg van de coronacrisis. Alleen essentiële reizen werden toegelaten voor onder andere diplomaten, artsen, militairen en zakenlieden, en ook repatriëringen konden plaats vinden. In de loop van de maand mei waren er slechts 463 passagiersvluchten op Brussels Airport, wat neerkomt op 22.113 passagiers. In mei 2019 waren er 18.245 en 2,28 miljoen reizigers.  

Naar aanleiding van de heropening van de meeste EU-grenzen zal ook het aantal passagiersvluchten toenemen. Zo verwacht Brussels Airport zo’n 70 passagiersvluchten, naar schatting telt dit 4.000 reizigers. In de afgelopen maanden was dit slechts 15 à 20 vluchten per dag. Verder kondigde Brussels Airport aan dat 19 luchtvaartmaatschappijen naar 36 bestemmingen zullen vliegen in de eerste week van het herstart. Dit cijfer zal blijven stijgen in de loop van juli tot 130 bestemmingen. 

Brussels- en Charleroi Airport

Brussels Airport vraagt reizigers om zich 2,5 uur op voorhand op de luchthaven te bevinden voor Schengenvluchten, en 3,5 uur op voorhand voor vluchten buiten de Schengenzone. Voor de temperatuurcontroles moeten reizigers bij aankomst door een glazen container lopen. Bovendien zijn er 40 spoelunits opgesteld, meer dan 300 handgeldispensers geïnstalleerd en meer dan 10.000 grondstickers gekleefd om ervoor te zorgen dat de passagiers de juiste afstand van elkaar houden. 

Na twaalf weken hervat Brussels Airlines ook de reguliere vluchten, met 22 vluchten – 11 heen en 11 terug. Dit is goed voor 2.000 passagiers. De eerste reizigers vertrokken om 7u30 naar Rome. Tegen augustus hoop de luchtvaartmaatschappij haar aanbod uit te breiden naar 59 bestemmingen. 

Op Charleroi hervatten ook de passagiersvluchten. Zo wordt de Hongaarse lagekostenmaatschappij Wizz Air opnieuw actief. Toch blijft het aantal vluchten beperkt. Ryanair, de grootste speler in Charleroi, kondigde eerder aan dat de vluchten weer in juli starten. Luchtvaartmaatschappij Air Belgium wil vanaf 24 juni weer naar de Franse Antillen vliegen. 

Verder is TUI fly van plan om vanaf 20 juni opnieuw te vliegen. Dit gebeurt in eerste instantie vanuit Brussels Airport. In de loop van de maand juli volgen vluchten vanaf de regionale luchthavens (Antwerpen, Charleroi, Luik en Oostende). Op 3 juli staat de eerste vlucht van TUI vanuit Oostende gepland, een week later volgt Antwerpen. Tot slot maakte Air Antwerp eerder al bekend dat zij haar vluchten (Antwerpen-Londen) pas in september zou hervatten.

Journalist: Bah, H.
Taalredacteur: Waerzeggers, B.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven