31 maart: Interview met ATEC – Costa Rica

Logo ATEC, 2019

ATEC (Asociación Talamanqueña Ecoturismo Conservación) is een non-profit ecologische touroperator in Puerto Viejo, Costa Rica. Gedurende al bijna 30 jaar organiseren ze ecologisch verantwoorde activiteiten met oog op de community van Talamanca. 75% van wat een tour opbrengt gaat rechtstreeks naar de gidsen. De drie grootste doelen van ATEC zijn:

  • De ontwikkeling van een ecologisch en sociaal verantwoord toerisme in Talamanca bevorderen.
  • Het promoten van etnische trots en culturele expressie onder de inheemse en Afro-Caribische bewoners.
  • Bevordering van de oprichting en het beheer van lokale bedrijven en toeristische diensten. (ATEC, 2020)

Ook ATEC doorstaat moeilijke tijden door COVID-19. Onderstaand artikel is een samenvatting van een interview met Yeral Durón, manager van ATEC, uitgevoerd door Aline Bauters, die momenteel stage loopt bij deze organisatie. (persoonlijke communicatie, 1/04/2020)

ATEC heeft sinds 21 maart zijn deuren gesloten en weet niet wanneer ze terug gaan openen, dit is afhankelijk van hoe de situatie vordert. Gewoonlijk bestaat het voornaamste inkomen uit het binnenstromen van boekingen. Dit inkomen is nu volledig weggevallen dus er wordt gewacht op eventuele steun van de overheid. Gedurende deze periode wordt er vooral gefocust op het plannen van strategieën die nodig zullen zijn op het moment dat de quarantaine gedaan is en ATEC terug zijn deuren kan openen. Ook komen er nog aanvragen binnen voor volgend jaar waar ondertussen aan gewerkt kan worden. 

Volgens ATEC zal het nog een jaar duren tot het internationaal toerisme terug zoals normaal verloopt. Ze zullen marketingcampagnes lanceren met aanbiedingen om alle aangeboden activiteiten te promoten en terug toeristen aan te trekken.

Daarnaast focust deze organisatie niet alleen op het internationaal toerisme maar heeft ook verschillende ecologische projecten lopen zoals het “Iguana Project” en “Green Coast”. Via deze projecten ontvangen ze donaties. Er wordt op dit moment onderzocht of er nog projecten zoals voorgaanden kunnen geïmplementeerd worden. Deze zouden dan deels voor een vervanging van de inkomsten zorgen die normaal gezien gegenereerd worden uit de aangeboden tours.

Het is een zware tijd voor ATEC maar Yeral gelooft er in dat ze het gaan redden mede dankzij het goede bestuur en de vrijwilligers die jaarlijks hun steentje bijdragen.

Puerto Viejo
Bron: Victor Quirós A, 2013
Cahuita National Park
Bron: Haakon S Krohn, 2009

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven