Waarom Praag op zoek is naar een ‘ander type bezoeker’ na de lockdown

Praag is lang een van Europa’s populairste bestemmingen voor vrijgezellenfeesten, ruige georganiseerde kroegentochten en late avonden uit geweest. De stad neemt nu stappen om zichzelf te herpositioneren als een culturele en gastronomische bestemming nu de Tsjechische Republiek begint te ontwaken uit de lockdown van het coronavirus.

De stad kent een bevolking van slechts 1,3 miljoen inwoners en ziet elk jaar meer dan zes keer zoveel toeristen op de zich afkomen. De reizigers verblijven gemiddeld slechts 2 à 3 nachten. De goedkope luchtvaartmaatschappijen hebben bijgedragen aan deze groei en de stad – na Londen, Parijs en Rome de vierde meest bezochte stad van Europa – heeft sinds 2014 elk jaar een nieuw record voor bezoekersaantallen gevestigd en is daarmee een kandidaat voor het ‘overtoerisme’-label.

Bewoners klagen al jaren dat de stad niet meer van hen is. De rust die de lockdown met zich heeft meegebracht, heeft een pauze ingelast op deze overvloed. Het Praagse bestuur voor toerisme schijnt nu op zoek te zijn naar een ‘ander soort bezoeker’, in de hoop de culturele schatten en de gastronomie van de stad te verheffen en de toeristen langer in de stad te houden dan alleen een weekendje weg.

Concrete plannen zijn nog niet onthuld terwijl het land nu langzaamaan weer open begint te gaan voor internationale bezoekers. De Tsjechische Republiek heeft de Europese landen in een stoplichtmodel verdeeld, waarbij bezoekers uit ‘groene’ landen zoals Duitsland zonder beperkingen worden toegelaten. Reizigers uit ‘gele’ landen, zoals Frankrijk en Italië, moeten een negatieve coronavirustest presenteren als voorwaarde voor toegang, maar het Verenigd Koninkrijk en Zweden – de twee ‘rode’ landen – moeten een test en quarantaine ondergaan.

Auteur: Steassens, C.

Taalredacteur: Waerzeggers, B.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven