Swissport vraagt faillissement aan, 1.500 banen bedreigd

Luchtvaartservicebedrijf Swissport vraagt het faillissement aan voor de grondafhandelingsdiensten op Zaventem. Maandagochtend werd dit meegedeeld. De oorzaak zou te wijten zijn aan de wereldwijde instorting van de markt, als gevolg van de coronapandemie. Bijna 1.500 banen zijn hierdoor bedreigd.

Swissport laat weten dat het gaat om de grondafhandelingsdiensten op Brussel Airport. Swissport Cargo Services Belgium NV, een afzonderlijke juridische entiteit, is niet betrokken bij het faillissement en kan zijn luchtvrachtactiviteiten verder zetten.

Bij Swissport Belgium NV zijn er 1.309 medewerkers betrokken, bij Swissport Belgium Cleaning NV nog eens 160. Dit leidt tot een totaal van bijna 1.500 jobs die dreigen te verdwijnen. “We hebben alle mogelijke scenario’s onderzocht om een duurzame toekomst te bieden voor onze grondafhandelings- en schoonmaakdiensten op Brussels Airport”, zegt Thierry Miremont, CEO van Swissport in België.

“Helaas konden de voorwaarden om ons transformatieplan te financieren in deze bijzonder moeilijke periode voor de luchtvaartsector niet worden ingevuld. We betreuren de impact die deze faillissementsaanvraag heeft op onze medewerkers, klanten en de Belgische luchtvaartgemeenschap”.

Volgende week zou Brussels Airport heropstarten. Wat de impact van het faillissement heeft op de heropstart is nog onduidelijk. Op de luchthaven moeten twee grondafhandelaars actief zijn. Wanneer Swissport verdwijnt, blijft enkel Aviapartner over. Om 10u startte een crisisoverleg over het verdwijnen van Swissport.

Fouad Bougrine van de liberale vakbond reageert verrast op het nieuws. “We hadden gedacht dat er wel wat gesnoeid zou worden door de gevolgen van de coronacrisis, maar een volledig faillissement zagen we echt niet aankomen”, klinkt het. “Hopelijk wordt er snel een overnemer gevonden aangezien de luchthaven verplicht twee grondafhandelaars moet tellen, maar gezien de huidige crisis zal dat niet evident zijn. We zullen nu de juiste details aan de directie vragen en zullen nadien de dossiers voor de personeelsleden opstarten omtrent de opzegvergoedingen en dergelijke”.

Hans Elsen van de christelijke bediendenvakbond ACV-Puls is niet te spreken over de aankondiging. “Dit is degoutant. Die 1.500 mensen die bij Swissport Belgium werken, hebben gedurende jaren een stuk van hun leven opgegeven om dag en nacht ervoor te zorgen dat de vliegtuigen hier vertrekken. En vandaag zegt Swissport, zonder na te denken over alternatieve pistes, dat het gedaan is voor die mensen.

Auteur: Waerzeggers, B.

Taalredacteur: Janssens, A.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven