Afbeelding van athree23 via Pixabay

11 april: Verschillende landen versoepelen binnenkort hun Coronamaatregelen

Veel landen kiezen, voor de bestrijding van het coronavirus, voor een lockdown. Uit de resultaten van China blijkt dit een efficiënte manier te zijn om de strijd tegen het virus te winnen. Zo hebben vele Europese landen besloten enkel noodzakelijke verplaatsingen toe te staan. Dit heeft natuurlijk een effect op de vrije tijd van de bevolking. Volgens de mensenrechten, heeft elke burger het recht op vrije tijd en vakantie. Quarantaines beperken de bewegingsvrijheid van de bevolking en zijn enkel toegestaan indien ze evenredig, voor een afgesproken termijn en voor legitieme doeleinden zijn afgekondigd. Bovendien moeten de mensenrechten worden gerespecteerd en beschermd. Zo moet onder meer de toegang tot de gezondheidszorg, voedsel en andere basisbehoeftes verzekerd zijn. De maatregelen in de verschillende Europese landen werden al sinds enkele weken opgelegd. Sommige landen spreken zelfs al van een versoepeling van de maatregelen. Dit betekent dat het sociale leven terug op gang zal komen en dat de bevolking weer ten volste zal kunnen genieten van zijn vrije tijd. Hieronder een overzicht.

Oostenrijk

Oostenrijk is het eerste Europese land dat een versoepeling van de maatregelen aankondigde. Vanaf 14 april zullen de maatregelen versoepelen. Kleine winkels, bouw- en tuincentra mogen de deuren terug openen, maar de bezoekers moeten wel een mondmasker dragen. Verder mogen kappers, grotere winkels en winkelcentra hun deuren weer openen vanaf 1 mei. Tot dan blijven de beperkingen voor het verlaten van de woning gelden. Tot ten vroegste half mei blijven hotels en restaurants dicht, scholen blijven tot minstens eind mei dicht. Grote evenementen zijn tot eind juni verboden. “Door de snelle en restrictieve reactie, is dit een kans om sneller uit deze crisis te komen”, zegt premier Kurz.

Denemarken

Naast Oostenrijk, kondigde Denemarken ook de eerste versoepeling aan. Kinderdagverblijven, kleuterscholen en lagere scholen gaan vanaf 15 april terug open. De premier waarschuwde de bevolking wel, dat ze nog maanden met beperkingen geconfronteerd zullen worden. Stap voor stap zullen de maatregelen worden versoepeld, om te voorkomen dat het misloopt. Denemarken was het eerste land dat strikte maatregelen nam tegen het virus. Bijeenkomsten van meer dan tien personen werden verboden, niet-essentiële winkels sloten de deuren en de grenzen gingen dicht voor buitenlanders.

Tsjechië

De minister van Gezondheid gaat ervan uit dat het land het ergste achter de rug heeft en erin is geslaagd om de verspreiding van het virus tegen te houden. Minister Adam Voltech vertelde dat het land zich binnenkort kan voorbereiden op een geleidelijke en gecontroleerde versoepeling van de maatregelen. Tsjechië sloot half maart de grenzen en ook de meeste winkels, cafés, bioscopen en theaters houden sindsdien de deuren dicht. Maandag versoepelden al enkele voorschriften, zoals het verplicht dragen van mondmaskers. Ook zijn sporten zoals tennis en golf weer toegelaten en mogen bepaalde handelszaken als fietsenwinkels en doe-het-zelfzaken hun deuren weer openen.

Noorwegen

Noorwegen is van plan om later deze maand crèches, kleuterscholen en lagere scholen terug te openen. Vorige maand nam Noorwegen strenge maatregelen, zoals het sluiten van alle publieke ruimtes, bars, sportcentra en kapsalons. Er vinden tevens ook geen sportieve en culturele evenementen plaats. Kleuterscholen zullen vanaf 20 april terug open gaan en een week later volgen ook de lagere scholen tot en met het vierde leerjaar. Het is de bedoeling om alle leerlingen en studenten nog voor de zomer op de schoolbanken te krijgen. Binnenkort mogen de Noren ook opnieuw naar hun tweede verblijf.

Duitsland

Uit een document dat Reuters kon inkijken, staat dat Duitsland denkt aan het heropenen van winkels en scholen in bepaalde regio’s. Hierin staan ook mogelijke maatregelen, zoals het verplicht dragen van een mondmasker in het openbaar. Voorlopig gelden deze maatregelen nog tot 19 april. De bedoeling is het gemiddeld aantal personen, dat één iemand kan besmetten, lager dan één te houden en dit terwijl de samenleving weer op gang komt. Hiervoor zou er ook een app moeten komen, die bijhoudt met wie een besmette persoon in contact is gekomen, zodat de quarantainemaatregelen sneller kunnen worden toegepast. Deze ochtend werd door minister van Volksgezondheid Jens Spahn gezegd dat, indien de huidige ontwikkeling zich op deze manier verderzet, hij met alle premiers van de deelstaten zal samenzitten, over een stapsgewijze terugkeer naar een normale situatie.

Italië

In Italië, het zwaarst getroffen land in Europa, vragen bedrijven en economen om de strenge maatregelen zo snel mogelijk te versoepelen. In het land zijn niet-essentiële bedrijven al wekenlang dicht en is het dilemma des te groter in het industriële noorden van het land, het zwaarst getroffen door het virus. 150 Italiaanse academici vragen in een open brief om de economie van het land weer te openen. Ze schrijven dat de sociale en economische gevolgen blijvende schade zouden kunnen veroorzaken. De regering-Conte lijkt echter niet van plan om op de oproep in te gaan. De druk op de ziekenhuizen moet eerst verder afnemen, voordat het sociale leven weer op gang kan komen. Vorige week verlengde de regering de maatregelen tot komende zondag, maar deze zullen wellicht morgen met twee weken extra worden verlengd. Vanaf eind april worden mogelijk de eerste maatregelen opgeheven.

Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en Spanje

Gisteren maakte Frankrijk bekend, dat de inwoners tussen 10u en 19u niet meer buiten mogen sporten noch wandelen. Bovendien moet de bevolking steeds binnen een straal van 1 kilometer van hun huis blijven. Het land heeft ook beslist om de lockdown te verlengen. Hoogstwaarschijnlijk gaat het Verenigd Koninkrijk vandaag hetzelfde doen en dat voor minstens drie weken. Ten slotte wil ook de regering van Spanje de noodtoestand tot minstens eind april verlengen. Hier beslist het parlement van Madrid vandaag over.

België

In België is nog geen concrete strategie over een mogelijke versoepeling. Ons land zette wel een expertengroep op, die de versoepeling moet voorbereiden. Naast medische experts zetelen er ook nog economen, juristen en bedrijfsleiders in de werkgroep. De maatregelen die vandaag gelden, gelden nog zeker tot 19 april. Tegen dan zal de Nationale Veiligheidsraad de situatie evalueren. Een eventuele verlenging tot 3 mei is nog altijd mogelijk.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven