CNN neemt ons mee op vliegreis

Sinds gisteren zijn de meeste Europese grenzen open en kunnen Europese reizigers, min of meer, beginnen reizen. Toch zal men voorzichtig moeten zijn. CNN onderzocht hoe de luchtvaartsector zich aanpast aan de situatie, terwijl de Europese landen hun toeristische sector weer op gang proberen te brengen.

CNN gaat op onderzoek

CNN vloog, met Lufthansa, van Frankfurt naar de Portugese stad Porto. De Duitse luchtvaartmaatschappij is de grootste van Europa en moet, zoals al de andere luchtvaartmaatschappijen, dringend haar fortuin heropleven. Lufthansa heeft namelijk een bailout van 10 miljard dollar van de Duitse regering aanvaard. De bailout dient om het bedrijf op economisch vlak te steunen, en om er voor zorgen dat het bedrijf op financieel vlak niet instort.

Luchtvaartmaatschappijen proberen nu zo veel mogelijk toeristen te lokken door ze er van te overtuigen dat vliegtuigreizen weer mogelijk en veilig zijn. Dit met de hoop dat er geen tweede besmettingsgolf zal ontstaan.

De maatregelen

Natuurlijk zijn er nog steeds maatregelen die gerespecteerd moeten worden, zowel in de luchthaven als in het vliegtuig. Iedereen moet altijd een gezichtsmasker dragen. Ook de sociale distantiëring moet nageleefd worden. Eens men op de vlucht zit is de anderhalve-meter-afstandsregel natuurlijk wel moeilijker, of zelfs onmogelijk, om na te leven.

Ondanks dat de vluchten terug van start zijn gegaan, zijn er veel minder lijnvluchten dan voordien. Wat kan leiden tot volgepropte vluchten.

Een vreemde sfeer

Purser Mike Lautekorn deelde bij de deur van het vliegtuig desinfectiedoekjes uit. Hij merkte hoe sommige mensen hun eigen voorzorgsmaatregelen hadden meegenomen. “Het is vreemd, het is erg stil, je hebt die drukte van het vliegveld,” zei de passagier, Nayr Ibrahim. “Het is ook een beetje eng, denk ik, omdat je nooit weet wat je zou kunnen vangen, of niet”.

De sfeer aan boord was somberder dan gewoonlijk. Het dragen van de gezichtsmaskers zorgde wel voor een rustige omgeving. De passagiers die met CNN op de vlucht zaten, spraken over hun bezorgdheid omtrent het lang stilzitten naast een persoon waarvan je ‘je niet goed van kan afschermen’.

Hoewel lange wachtrijen moeilijk te regelen zijn, bleek het wel beter georganiseerd te zijn in Frankfurt.

Moeilijkheden

Al de vluchten van CNN waren vertraagd door het wachtrijen die ontstaan waren wegens de nieuwe maatregelen. De luchtvaartmaatschappijen zijn dan ook extra soepel en willen dus niet dat iemand zijn vlucht moet missen en vervolgens een dag moet wachten op de volgende. Elk onderdeel van het vliegproces duurt dus iets langer en gaat gepaard met een hoger prijskaartje.

Hoewel de coronacrisis nog steeds niet overwonnen is, zal de luchtvaart toch snel op gang komen. Mensen zijn het beu om ‘opgesloten’ te zitten en kijken uit naar een warmer klimaat, of willen een weekje vluchten van de situatie.

Auteur: de Jamblinne de Meux, G.

Taalredacteur: Janssens, A.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven