De Route van de Trappistenabdijen

De zomer van 2020 zal er voor veel Belgen anders uitzien. Velen zullen kiezen voor een vakantie in eigen land. Heel wat Europese landen zullen terug toegankelijk zijn maar we kunnen nog lang niet zomaar overal naartoe. Deze zomer wordt dan ook het ideale moment om je eigen land te (her)ontdekken. Dit artikel zou je alvast op weg kunnen helpen.

De vzw Grote Routepaden heeft in 2017 een nieuw routepad (GR) ontworpen dat tussen de drie bekendste Waalse trappisten-abdijen loopt. De GR-route is 290 kilometer lang en doorkruist Chimay, Orval en Rochefort.

De wandelroute

Het gaat om een lange wandeltocht die je meeneemt langs de trappistenabdijen. Het traject is opgedeeld in twee tochten: van Chimay naar Rochefort (174 kilometer) en van Rochefort naar Orval (114 kilometer). Voor 10 euro kan je een informatiegids kopen. De gids beschrijft de route in beide richtingen, bevat wandelkaarten en toeristische en praktische informatie over de omliggende streken. De trektocht is geschikt voor zowel geoefende als beginnende wandelaars.

De Grote Routepaden zijn duidelijk gemarkeerd en komt voorbij twintig gemeenten en zeven toeristische diensten. Dit geeft de mogelijkheid om naast de abdijen nog verschillende andere bezienswaardigheden te ontdekken. De bewegwijzering van Grote Routepaden is uniform: wit-rode of geel-rode horizontale strepen aangebracht op rotsen, bomen, palen of muren. Deze trappistroute beschikt bovendien over zijn eigen specifieke signalisatie.

De trappisten

Wereldwijd bestaan er 14 echte trappistenbieren, 12 hiervan zijn bezitter van het ‘Authentic Trappist Product’ logo. Van deze 12 bieren komen er 6 uit België, 3 gebrouwen in Wallonië en 3 in Vlaanderen. De trappistenbieren van de wandeling behoren tot het immateriële culturele erfgoed van UNESCO. De bieren worden op traditionele en plaatselijke wijze gebrouwen onder toeziend oog van de Cisterciënzer monniken.

Eens aangekomen in de abdijen kan je genieten van een wel verdiende trappist met een stukje kaas erbij. Hieronder is een overzicht van de verschillende soorten:

In de Abdij Notre-Dame de Scourmont vind je Chimay in vier verschillende soorten:

  • rood (rode kroonkurk, 7%),
  • tripel (witte kroonkurk, 8%),
  • blauw (blauwe kroonkurk, 9%)
  • dorée (goudkleurige kroonkurk).

In Rochefort brouwen de monniken van de Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy (in de buurt van Namen) drie soorten bier. Je kunt kiezen uit de ‘6’ (rode kroonkurk, 7,5%), de ‘8’ (groene kroonkurk, 9,2%) en de ‘10’ (blauwe kroonkurk, 11,3%). De mythische Orval, uit de provincie Luxemburg, heeft dan weer een alcoholgehalte van 6,2%.

De geschiedenis

De Abdij Notre-Dame de Scourmont, bevindt zich op het grondgebied van Forges op 7 kilometer van het dorp Chimay. Deze abdij behoort tot de Orde van de Cisterciënzers van de Strikte Observantie (in de volksmond ‘trappisten’). Het klooster werd in 1850 gesticht en 21 jaar later gepromoveerd tot abdij. Er leven momenteel 13 monniken tussen 45 en 99 jaar. De oudste monnik, pater Bernard de Give, overleed in januari en werd 106 jaar.

De Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy werd gebouwd in 1230. Tijdens de Franse Revolutie werd de abdij onteigend. Toen de monniken van de Abdij van Achel in 1887 hun intrek namen, kreeg het gebouw haar originele functie terug.

De Abdij Notre-Dame d’Orval werd door benedictijnen opgericht in de 11de eeuw. Het was lange tijd een anoniem klooster dat diep verscholen zat in de Ardense bossen. Ook dit klooster kende een moeilijke periode tijdens de Franse Revolutie wegens plunderingen. In 1926 kreeg het klooster een volledige restauratie dankzij een groep cisterciënzers uit de Abdij Notre-Dame de Sept-Fons.

De overnachting

Om de Route van de Trappistenabdijen volledig af te leggen, moet je toch een tiental dagen voorzien. Onderweg zullen er gastenwoningen en campings te vinden zijn. Wanneer deze te drukbezet zijn, kan je rekenen op een alternatief, bedacht door een jonge Belg. Het initiatief heet ‘Welcome to My Garden’, het is een app die een overzicht geeft van alle inwoners die hun tuin ter beschikking stellen voor kampeerders op doorreis. Meer info op: welcometomygarden.be.

Auteur: Waerzeggers, B.

Taalredacteur: Janssens, A.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven