4 april: Samen zingen tegen eenzaamheid

Voor velen is zingen een passie. Hoogstaand of onder de douche, goed of vals, alleen of in groep, muziek is een uitlaatklep die je brengt naar jouw eigen fantasiewereld. Maar in deze onaangename tijden waarin het coronavirus de wereld beheerst, zullen dan ook heel wat muziekevenementen dit jaar niet doorgaan. 

Virtuele koren

Het grootste zangevenement voor koren ter wereld bijvoorbeeld, The World Choir Games 2020, wordt verplaatst naar de zomer van 2021. Dit evenement zal nu plaatsvinden van 2 juli tot 12 juli 2021. Nu niemand meer mag samenkomen, hoe kunnen koren dan repeteren? Gelukkig heeft dirigent Koen Vits uit Tienen het initiatief genomen om een creatief project op te starten. Dankzij de Facebookgroep ‘Koor Kontra Korona’ kunnen heel wat liefhebbers zich aansluiten bij een virtueel koor. Uit alle opgestuurde geluidsfragmenten maakt Koen Vits dan één lied, alsof het gezongen wordt door één groot koor. (Smout, 2020)

World Choir Games
Bron: Toerisme Vlaanderen, 2018

Ondertussen zijn koren volop aan het experimenteren met online repetities via livesessies onder begeleiding van dirigenten. Ook Koor&Stem, de vzw die koren in Vlaanderen ondersteunt, heeft een digitaal aanbod van ‘zinginuwkot’-initiatieven voorzien om de verbondenheid tussen koorzangers te voelen in deze coronatijden. Vanaf maandag 6 april zullen ze tips & tricks geven aan koorzangers. Op woensdag 8 april zijn ze er speciaal voor de kinderen met onder andere leuke muzikale filmpjes. Vervolgens op vrijdag 10 april gaan ze het aanbod verruimen en de dirigenten voorzien van interessante informatie. (Broekmans, 2020)

Thuisconcerten

Ook heel wat wereldtournees van bekende artiesten worden afgelast. Via social media proberen muzikanten zoals Shawn Mendes en Camila Cabello zich toch te verbinden met hun fans. Vorige week via Instagram Livestream zongen ze samen enkele liedjes, waarbij iedereen toch een ‘privé’ concert van zijn favoriete artiest kon beleven in de eigen woonkamer. Ook bekende DJ’s maken hier gebruik van. Zelfs Tomorrowland zendt DJ-sets uit. In ‘United Through Music’ kan men via Facebook, YouTube, Instagram, One World Radio en Tomorrowland.com naar zijn favoriete muziek luisteren. (Willman; Het Nieuwsblad, 2020)

Samen bewegen tegen muziek

Ten slotte worden ook heel wat challenges de wereld in gestuurd. De Argentijnse zangeres en danseres Martina Stoessel, beter gekend onder haar artiestennaam ‘TINI’ postte begin deze week op Instagram een clipje. Hierin danst ze en post ze de choreografie die bij haar nieuwe liedje past. Ze heeft de challenge opgesteld voor haar fans om een filmpje op te nemen terwijl ze de choreografie nadansen en nadien de opname op Twitter te posten. TINI deelt deze filmpjes en reageert erop.  Dit is een leuke manier om contact te houden met de fans en allemaal samen lekker te bewegen. (Ibarra Pérez, 2020)

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven