30 maart: Als de mens in huis is, dansen de dieren buiten

Sinds het ontstaan van het coronavirus in Wuhan heeft de hele wereld een schokgolf meegemaakt. Volledige landen zijn tot stilstand gekomen, de economie ligt plat en de activiteit van miljoenen bedrijven over de hele wereld zijn gestaakt. Kortom de mensen zitten vast in hun kot.

Niet enkel in België moeten mensen thuisblijven, over de hele wereld zitten mensen in quarantaine. Iedereen wacht thuis op nieuws van de overheid en de nu drukbezette virologen om hun normale leven terug verder te mogen zetten. Als we onze intussen welbekende viroloog Marc van Ranst mogen geloven zal dit nog niet direct gebeuren. De voorlopige quarantaine in België die gestart is op 18 maart duurt alvast tot 19 april. Of dit de effectieve einddatum is van de quarantaine of dat ze nog verlengd kan worden, daar hebben we enkel het raden naar. (vrtnws, 2020)

We kunnen wel 1 ding vaststellen. De legendarische acteur Jeff Goldblum zei ooit als Dr. Ian Malcolm in Jurassic Park: “Life, uh, finds a way”. En dat kunnen we de dag van vandaag zeker bevestigen. Van over de hele wereld worden we overstelpt met waarnemingen van dieren die de dorpen en steden opnieuw innemen. Een televiesiecrew in Los Angeles, Verenigde Staten, zag een beer nonchalant de straten doorkruisen op zoek naar een lekker ontbijt. Terwijl in San Francisco, Verenigde Staten, coyotes gespot werden. (Tarpley, 2020) Aan de andere kant van de wereld in Japan werden herten gezien in de straten en metrostations. (Singh, 2020) Wetenschappers en ecologen zien dit als een teken. Eenmaal we de corona-curve genoeg afgevlakt krijgen en we terug buiten mogen komen, is het tijd om de capaciteit van de aarde ook op zo’n curve te plaatsen en die te respecteren.

Prang Sam Yot (Monkey Temple)
Bron: A. Jones, 2017

De impact van de quarantaine zorgt niet altijd voor positieve gevolgen in de dierenwereld. In Prang Sam Yod, een monument en een zeer toeristische locatie in Thailand, heeft het gebrek aan toeristen de laatste dagen voor chaos gezorgd. Hele troepen apen die grotendeels van dagjestoeristen afhankelijk zijn voor hun voeding, bezetten nu de straten. De troepen, die soms wel uit 500 apen bestaan, gaan nu nog driester te werk dan anders. Ze stelen alles wat ze in hun handen kunnen krijgen. Dit waren de locals en toeristen wel gewoon maar nu is er iets nieuws bijgekomen. Op YouTube zijn beelden te zien van reusachtige vechtpartijen tussen de verschillende troepen om eten te bemachtigen. Hoe de lokale overheid hier verder op gaat inzetten is nog niet geweten. (Ratcliffe,2020)

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven