Verantwoord sporten tijdens de lockdown

Sinds de lockdown van kracht is, kom ik tijdens mijn dagelijkse looptrainingen ontelbaar veel volk tegen. Wanneer ik vóór 14 maart ging lopen kwam ik, zeker op een bewolkte dag, hoogstens twee wandelaars tegen. Momenteel zijn de normaal zo rustige veldwegen bezaaid met lopers, fietsers en wandelaars. Een groot deel van de bevolking ziet, door het wegvallen van verschillende tijdrovende bezigheden, deze periode als een ideaal moment om iets aan zijn of haar conditie te doen. De onervarenheid van deze recreatieve sporters kan voor gevaarlijke taferelen zorgen, voor henzelf en de omgeving.

Veiligheid

Ik heb de afgelopen maanden gemerkt dat heel wat recreanten het niet gewoon zijn om te sporten en hierdoor anderen in gevaar brengen. Hieronder heb ik twee waargebeurde situaties beschreven en enkele tips om dit in de toekomst te vermijden.

Een betonnen veldweg is ongeveer 2,5 m breed. In het midden van de weg is een vrouw aan het joggen, met koptelefoon. Ik kom dichter en roep ‘ja, links passeren’, tevergeefs: de vrouw wijkt niet. Ik ga wat meer in de graskant lopen, op het moment dat ik naast haar kom, springt ze bijna een meter in de lucht, ze had me niet horen aankomen.

Ik zie in de verte een lopende man naderen, een vader met drie kinderen op de fiets. Zijn drie zonen, veronderstel ik, lijken me tussen de vier en zeven jaar. De vader, die mooi aan de kant loopt, ziet me aankomen en maant nu ook zijn kinderen aan om mooi achter elkaar te rijden. De jongste telg van het gezin lijkt zijn fiets echter nog niet zo goed onder controle te hebben en zwalpt heen en weer over de weg. Het jongetje kijkt me aan en onder het motto ‘je rijdt naar waar je kijkt’ komt hij recht op mij af. Hij is niet zo groot dus ik beslis dan maar te springen.

Tips:

  • Loop zonder muziek, geniet van de rust van de natuur. Wil je toch met muziek lopen, zet deze niet te luid of doe maar één oortje in.
  • Loop steeds aan de rechterkant van de weg.
  • Zorg dat je kinderen genoeg fietservaring hebben als je ze meeneemt.
  • Als je met twee op pad bent, schuif achter elkaar in als er een tegenligger is.

Conditie

Nu het duidelijk is hoe jullie het best omgaan met bepaalde situaties, is het tijd om eraan te beginnen. Hoe begin je nu best met sporten? Het belangrijkste hierbij is dat het leuk blijft. Wanneer je voor het eerst gaat sporten, werk je best op voorhand een plan uit bv. vandaag loop ik tot aan de kerk dan stap ik tot bij de bakker. Vandaar loop ik naar de Bankstraat enz. Begin niet te snel, start aan een tempo waarbij je kan blijven praten. Wanneer het praten moeilijker wordt, is het tijd om even te stappen of het tempo te verlagen. Probeer gedurende je volledige traject dezelfde snelheid aan te houden en versnel niet omdat het einde in zicht is. Dit zal je conditie niet vooruithelpen.

Tips:

  • Begin rustig.
  • Hou hetzelfde tempo aan.
  • Stel realistische doelen.
  • Loop op regelmatige basis.
  • Niet opgeven, alle begin is moeilijk.

Stretchen

Wanneer je thuis komt van je loop- of fietstocht, is het belangrijk om nog enkele stretch-oefeningen te doen. Deze simpele oefeningen zullen ervoor zorgen dat je spieren en gewrichten soepel blijven. Dit zal ook de bloedcirculatie en je houding in het dagelijkse leven verbeteren.

Strechtingoefeningen. (Waerzeggers, B., 2020).

Journalist: Waerzeggers, B.

Taalredacteur: Janssens, A.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven