Zelfs 3 jaar op kot zitten heeft er niet voor gezorgd dat ik goed kan koken, maar wat dan wel?

De pandemie heeft, net zoals voor veel andere mensen, een grote impact op mijn leven. Veel dingen uit mijn dagelijkse leven zijn nu volledig uitgesloten. Hierdoor begon ik na te denken over welke dingen, die ik altijd al heb willen doen, maar geen tijd voor heb gevonden. Ver moest ik eigenlijk niet zoeken: goed kunnen koken.

Jarenlang hebben mijn familieleden me geplaagd met het feit dat ik zeer slecht was in de keuken. En daarin hadden ze gelijk. Tijdens de vakantieperiodes gaven mijn ouders ook aan dat ze wilden dat elk kind regelmatig kookte. Heel erg vervelend vond ik dat. Ik keek er tegenop om een avond in de keuken door te brengen en de verantwoordelijke te zijn om een maaltijd op tafel te zetten. Ik had ook altijd gebrek aan inspiratie.

Vanaf mijn eerste bachelorjaar zat ik op kot in Brussel. Je zou denken dat het dan mijn moment zou zijn om een echte keukenprinses te worden. Maar niets was minder waar, twee jaar later kon ik nog steeds niet deftig koken. Maar ik wilde het wel kunnen.

Het begin

De interesse om te koken begon toen ik met mijn vader inkopen ging doen in een Delhaize dichtbij zijn werk. Daar nam ik het gratis kookmagazine mee aan de kassa. ’s Avonds keek ik in het magazine en er waren heel wat gerechten die me erg lekker leken en die ik wel eens wilde maken. Mijn goesting voor koken was nu echt begonnen en ik was er klaar voor om eens echt te beginnen.

Enkele gerechten

‘s Morgens begin ik simpel. Ik kijk wat ik kan maken of wat bijna slecht aan het worden is. Alhoewel ik een echte bananeneter ben, zijn er wel altijd een paar bananen die bruin zien en die niemand meer gaat eten. Ik beslis dan om bananenpannenkoeken te maken.

Ingrediënten:

 • 1 banaan
 • 2 eieren
 • Bakpoeder of bloem (optioneel)
Bananenpannenkoeken. (de Jamblinne de Meux, G., 2020)

Stap 1: Pel een banaan en plet het met een vork in een kom.

Stap 2: Voeg 2 eieren toe in de kom en klop de pap goed samen.

Stap 3: Verwarm een pan en laat een stukje boter smelten.

Stap 4: Giet kleine hoeveelheden pap in de pan voor kleine pannenkoekjes.

De pannenkoeken zijn lekker met wat suiker, fruit, siroop of ook zonder ‘topping’. Aangezien de pannenkoekjes klein zijn, eet ik er drie of vier. Eens je dit ook voor je familieleden zal maken, heb je meer bananen en eieren nodig. Zorg dat je telkens één of 2 eieren meer hebt dan het aantal bananen.

’s Middags heb ik meestal zin in iets luchtigs dat toch goed vult en gezond is. Ik denk aan lenterolletjes. De meeste mensen kennen deze als de Thaise gefrituurde ‘springrolls’. Wel, dat is niet de bedoeling.

Ingrediënten:

 • Komkommer
 • Wortels
 • Paprika
 • Radijsjes
 • Lente-uitjes
 • Scampi’s
 • Avocado
 • Munt
 • Koriander
 • Rijstvellen/bladeren
 • Witte dunne noedels
 • Rode biet, kip, spek, appel, gember, pindanoten (optioneel)
Lenterolletjes. (de Jamblinne de Meux, G., 2020).

Stap 1: Snij de groenten één voor één in dunne schijfjes.

Stap 2: Zet een pot met water op het vuur. Zet het vuur uit eens het water kookt en plaats de witte noedels in de pot. Laat ze ongeveer 3 minuten zitten tot ze slap zijn.

Stap 3: Het resterende lauwe water kan men gebruiken voor de rijstvellen. Dop de rijstvellen in het warme water. Eens de rijstvellen nat zijn, leg ze open op een natte handdoek.

Stap 4: Plaats nu één voor één de groenten en de witte noedels op de rijstvellen. Elke variatie is mogelijk. Vergeet niet te kruiden met peper en zout. Als dit klaar is, rol de groenten dan strak aan in de rijstvellen.

De lenterolletjes zijn lekker wanneer men ze serveert met verschillende dips. Zoetzure saus, sojasaus, pikante saus, … De lenterolletjes kan men in veel verschillende variaties maken en zijn handig voor vegetariërs.

Voor ’s avonds maak ik een gratin met zalm. Bij dit gerecht is men ook vrij om ingrediënten toe te voegen of weg te laten.

Ingrediënten:

 • 100 gram gerookte zalm
 • 2 eieren
 • 150 gram broccoli
 • 300 gram zoete aardappel
 • 100 gram geitenkaas (boomstammetje)
 • 100 gram platte kaas
Gratin met zalm. (de Jamblinne de Meux, G., 2020).

Stap 1: Verwarm de oven voor op 170°C. Schil de zoete aardappelen en snij ze in schijfjes. Snij vervolgens de broccoli in stukken.

Stap 2: Smeer de ovenschaal in met boter. Leg de groenten en zalm in laagjes in de schaal zoals een lasagne.

Stap 3: Klop de 2 eieren met de platte kaas en met de helft van de geitenkaas op. Voeg peper en zout toe.

Stap 4: Giet de geklopte saus over het gerecht. Dit kan na elke laag of enkel op het einde.

Stap 5: Zet de schaal voor 45 minuten in de oven. Werk af met de overige schijfjes geitenkaas.

Laat het smaken!

Ik heb deze kookervaringen te danken aan de pandemie. Ik genoot er zo enorm veel van dat ik een kookboek ben begonnen met al mijn gerechten. Ik wil nu ook jullie allemaal motiveren om het eens te proberen! Veel succes!!

Mijn kookboek. (de Jamblinne de Meux, G., 2020).

Journalist: Githa de Jamblinne de Meux

Taalredacteur: Bridey Waerzeggers

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven