Brussel

Met een overvloed aan nationaliteiten, historische gebouwen en lekkere specialiteiten is Brussel een aantrekkelijke stad. Brussel leeft, groeit, bruist en is voortdurend in beweging. Dit veranderde allemaal op 18 maart, na de aankondiging van de ‘milde lockdown’. Alle restaurants en cafés moesten op klokslag middernacht sluiten. De meeste mensen doen nu aan telewerken. Verder verwacht men van de mensen om zo veel mogelijk fysiek contact te vermijden. Je mag wel naar buiten om te sporten, te wandelen of om een fietstocht te maken, maar je moet in de buurt van je woonplaats blijven. De politie houdt hiervoor een oogje in het zeil. Wie zich aan een daguitstapje waagt, wordt beboet. Deze maatregelen gelden, tot nu toe, tot en met 19 april. Als de situatie tegen dan niet verbeterd, kunnen deze maatregelen nog twee weken verlengd worden, tot en met 3 mei.

Het Beursplein
Bron: N. Boufaid, eigen gebruik

Op een doorsnee zonnige lentedag, loopt Brussel gebruikelijk vol locals en toeristen. Alle terrasjes zitten vol en bankjes zijn bezet. Zowel de toeristen als de stadbewoners fietsen, wandelen, shoppen of zitten gezellig te babbelen op het gras. Anderen genieten van allerlei culinaire lekkernijen. Straatartiesten en muzikanten veroveren de dansvloer, doorgaans het Beursplein. Kortom, iedereen beleeft een gezellige tijd in Brussel.

Ghost Town

Campus Bloemenhof, EhB
Bron: N. Boufaid, eigen gebruik
Sint-Goriksplein
Bron: N. Boufaid, eigen gebruik

Tegenwoordig is het anders. De Grote markt, de Beurs en andere populaire sites in Brussel zijn leeg. Er valt geen toerist te bespeuren. Het gezellige Sint-Goriksplein lijkt nu wel een ghost town. In normale tijden hoor je het gelach en getetter op het plein nog straten verder. Nu alle cafés gesloten zijn, is dit niet het geval. Ook ter hoogte van onze geliefde campus is het rustig. Daar zit enkel een man de zonnestralen op te pikken maar vermoedelijk verdwijnt hij binnen de kortste keren weer naar zijn woning. Zelfs de daklozen, anders niet uit het straatbeeld weg te denken, hebben hun vaste plaats achtergelaten en zijn gevlucht. De elektrische steps en fietsen staan er roerloos bij, ongeduldig te wachten om opnieuw een ritje te maken.

Het openbaar vervoer rijdt maar minder frequent. Passagiers moeten achteraan instappen en moeten ook hier afstand van elkaar houden. De nieuw aangebrachte stickers zorgen voor de nodige informatie. Alleen supermarkten en winkels die voeding verkopen mogen nog hun deuren openen. Restaurants zijn gesloten, maar kunnen wel leveren aan huis. Musea, concertzalen, theaters en bioscopen sluiten ook hun deuren en (sport)evenementen zijn jammer genoeg afgelast.

Kortom, het drukke en levendige centrum van Brussel is nu een oase van rust geworden, waar enkel de vogels van kunnen genieten.

Social Distancing

Als echte Brusselaars moeten we wel eerlijk toegeven dat het een echte uitdaging is om thuis te blijven en onze vrijheid op te geven. In Brussel kan je van geluk spreken als je van een eigen tuin of terras kan genieten. Niet iedereen beschikt over die luxe en zal de komende dagen met dit prachtig weer, nog even op hun tanden moeten bijten.

Het Josaphatpark
Bron: V. Bikineeva, eigen gebruik

De parken en bossen blijven gelukkig nog open. Hier profiteert men echt van. Het lijkt soms wel of heel Brussel hier hun toevlucht zoekt. 1,5 m afstand houden van alle joggers, fietsers en wandelaars, is geen sinecure. De meeste zitbanken in parken zijn afgebakend omdat men verplicht in beweging moet blijven. Een paar minuten zitten om uit te rusten kan in enkele parken nog wel, maar dan individueel. Gelukkig passen ook de verkeerslichten in Brussel zich aan.Brussel Mobiliteit heeft de verkeersstroom op de meest grote verkeersassen van de hoofdstad met 55 tot 75 procent verminderd. Deze aanpassing zou blijkbaar gunstig zijn voor zwakke weggebruikers. Het oversteken van fietsers en voetgangers wordt hierdoor makkelijker gecoördineerd, meent Elke Van den Brandt, Brussels minister van Mobiliteit. De wachttijd is ingekort en zorgt voor het eenvoudiger respecteren van de regels rond social distancing.

Wat na de pandemie?

Zullen we ons dagelijks leven zomaar kunnen hervatten? Misschien stelde je jezelf deze vraag ook al. Wat zal het eerste zijn dat je, eens de quarantaine voorbij is, zal ondernemen? De handelingen die we ervoor allemaal maakten, zoals een leuke film in de Kinepolis bekijken, een vettige Giant in de Quick bestellen of een mooi truitje passen in de Zara, … vonden we allemaal vanzelfsprekend. Deze lockdown heeft er in ieder geval voor gezorgd dat we beter beseffen hoe vaak we in beweging zijn, in contact met elkaar en (vooral) in wat voor een vrije wereld we leven. Wellicht zullen de straten van Brussel na de quarantaine weer snel opfleuren en zal het leven er weer bruisen. We kijken er in ieder geval erg naar uit om onze Congolese, Marokkaanse, Chinese, Zweedse, Poolse, … vrienden eindelijk weer te mogen omarmen.

Geschreven door N. Boufaid & V. Bikineeva

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven