6 mei: Zouden we deze zomer al naar Frankrijk, Spanje, Griekenland of Italië kunnen reizen?

De zomervakantie begint over 8 weken. Families zouden in normale omstandigheden al volop bezig zijn met het boeken en plannen van hun reis. Voor deze zomer ziet dat er anders uit. Door het coronavirus wacht iedereen bang af en stelt de vraag: “Zouden we deze zomer al naar Frankrijk, Spanje, Griekenland of Italië kunnen reizen?”.

Frankrijk

Voor vele Belgen is ‘la douce France’ de meest bezochte vakantiebestemming tijdens de zomermaanden. Ideaal zou dus zijn dat de Belgen in hun buurland op vakantie kunnen gaan. Maar Frankrijk creëerde nogal wat verwarring de voorbije weken: eerst werden buitenlandse toeristen verboden, daarna zouden er toch buitenlandse toeristen het land mogen bezoeken maar onder strenge quarantainemaatregelen en nu zouden de regels weer veranderd zijn. Het is dus allemaal nog onzeker of reizen in Frankrijk deze zomer een feit zal zijn. De Fransen zullen eerst de regels versoepelen voor de eigen bevolking en nadien zullen pas de buitenlandse toeristen volgen.

Het is ondertussen wel al duidelijk dat, eens de Franse grenzen open zijn, men vrij kan reizen zonder beperkingen. Er is dus geen sprake van twee weken quarantaine als men in Frankrijk is aangekomen.

Spanje

Ook voor Spanje is er veel onduidelijkheid. Er doen veel geruchten de ronde. De Spaanse regering heeft een plan in fases uitgewerkt. Eind juni wordt verwacht dat het leven hier min of meer opnieuw normaal zal verlopen. Daarna zou de eerste stap naar binnenlandreizen volgen.

Of de zomer 2020 een normale zomer zal worden voor Spanje, hangt af van het aantal nieuwe besmettingen en overlijdens in de komende weken. Hoewel de Spaanse regering nog steeds beslist over de internationale toeristen, verwelkomen de hotels, die vanaf 11 mei opnieuw open mogen, ondertussen iedereen.

Griekenland

Griekenland hoopt dan weer op een toeristenstroom in de maand juli. Vanaf juni zouden namelijk sommige hotels hun deuren opnieuw openen en zouden er veilige regels ingevoerd worden zodat iedereen de nodige afstand kan behouden.

De toeristen moeten zich enkele dagen vóór hun vertrek laten testen op corona; anders mogen ze het land niet binnen. Griekeland hoopt dat andere Europese landen hen hierin zullen volgen als er op Europees niveau geen oplossing gevonden wordt.

Door een snelle lockdown in te voeren, is Griekenland relatief gespaard gebleven van het coronavirus. Er zijn tot nu toe ‘slechts’ 2 700 besmettingen waarvan 144 sterfgevallen.

Italië

Italië is één van de Europese landen die het zwaarst werd getroffen door het virus. Ondertussen heeft de regering enkele regels versoepeld en kunnen de Italianen nu in eigen regio reizen onder een aantal voorwaarden.

Bron: Ananthan Loggi

Naar verluidt reserveren Italianen massaal vakantiehuisjes en appartementen in de bergen of aan de zee. De bevolking zou ook profiteren van hun residenties en huisjes in hun geboortedorp om daar op vakantie te gaan.

De Italiaanse uitbaters zijn nerveus en hebben veel vragen over de mogelijkheid om internationale toeristen te ontvangen en de bijhorende maatregelen. Afwachten dus.

Voor veel landen is toerisme de grootste bron van inkomsten. Het speelt een cruciale rol in hun lokale economie. In Griekenland bijvoorbeeld werkt één op de vier mensen in toeristische sector. Ook voor Spanje is meer dan 12 procent van de economie afhankelijk van het toerisme, in sommige regio’s zoals de Canarische Eilanden loopt dat zelfs op tot 35 procent. Het is dus bang afwachten en hopen dat iedereen zich houdt aan de lockdownmaatregelen, zodat men zo snel mogelijk naar het buitenland kan reizen.

Geschreven door de Jamblinne de Meux, G.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven