Globe (Mark Doliner via Flickr, 2009)

“Het leven zoals het is: werken in een reisbureau in coronatijden”

Beste lezer(s)

Graag stel ik mij even voor. Ik ben Chelsea, studente Toerisme- en Recreatiemanagement in het verkort traject aan de Erasmushogeschool Brussel.

Voordat de coronacrisis ons leven volledig overnam, liep ik fulltime stage bij het reisbureau “Baens Reizen” te Tongeren. Dit is een gezellig familiebedrijf, waar iedere dag wel iets nieuws te beleven viel. In tegenstelling tot de derdejaarsstudenten in mijn opleiding, was mijn stage al begonnen in februari. Daarom heb ik de impact van de coronacrisis op de sector vanaf het begin kunnen meemaken.

De eerste paar weken in het reiskantoor verliep alles normaal: klanten stapten enthousiast het reisbureau binnen om advies te vragen, inspiratie op te doen of hun reis te boeken. Hoewel wij wel bewust waren van de actualiteit, was er nog geen vuiltje aan de lucht door dat ‘vieze beestje’ uit China.

Eens de berichten begonnen binnen te stromen over besmettingen in Italië en Spanje, was het hek van de dam. De telefoons stonden roodgloeiend met klanten die bezorgd waren over hun geboekte reis, klanten begonnen mondjesmaat weg te blijven en onze mailbox begon stilaan voller te raken. Hoewel we de klanten zo goed mogelijk verder probeerden te helpen, merkten we, eens de telefoontjes en e-mails beantwoord waren, dat het enorm rustig bleef in het kantoor.  

Op 17 maart 2020 besloot de regering om alle niet-essentiële zaken, dus ook reiskantoren, te sluiten. Het kantoor werd gesloten, maar we bleven beschikbaar via telefoon en e-mail voor dringende vragen.

Sinds 13 maart 2020, werk ik van thuis uit. Mijn stagementor besloot, enkele dagen voor de aangekondigde sluiting van niet-essentiële zaken, om mij te laten telewerken. Dit omwille van het feit dat ze al eerder begon aan te voelen dat de situatie naar die richting aan het keren was.

Dit maakt dan ook dat mijn stage momenteel totaal anders wordt ingevuld. Door de sluiting liggen veel activiteiten stil. Er komen momenteel amper tot geen boekingen binnen en er zijn veel vragen over de toekomst. We blijven echter niet bij de pakken zitten.

Zo werken wij op dit moment zoveel mogelijk van thuis uit, om klanten zo goed mogelijk te woord te staan en hen te begeleiden. Hierbij is het belangrijk dat we de situatie binnen de sector zo goed mogelijk opvolgen.  

Het is zo dat veel touroperators, waarmee we samenwerken, zelf een beetje de kat uit de boom kijken. Het zijn dan ook eigenaardige tijden, waarbij niemand goed weet wat of hoe. Een rechtstreeks gevolg is dat het reiskantoor, zeker tijdens de eerste weken van de lockdown, wekelijks meerdere updates krijgt over veranderingen van de annuleringsvoorwaarden. Dit maakt dan ook dat we moeten opletten dat er geen fouten worden gemaakt.

Bovendien is het niet altijd even evident om alle vragen van klanten te beantwoorden. Wij werken nu van thuis uit en hebben niet altijd toegang of zicht op alle dossiers. Één keer per week werken wij daarom toch in het reiskantoor om alle administratie bij te werken.

Baens Reizen (Slegers, C., 2020)

Voor mezelf is het een heel nieuwe ervaring. Voordien konden klanten zomaar binnen springen, maar nu werken we achter gesloten deuren. Het persoonlijk contact is natuurlijk verminderd, maar we kunnen niet anders.

Ik merk ook dat er veel onzekerheid heerst, zowel bij klanten als in de sector, over de toekomst. Mensen zijn oprecht bang en zoeken naar oplossingen voor hun problemen, maar we mogen niet vergeten om positief te blijven. Ooit zal dit hele gebeuren voorbij zijn en uiteindelijk zullen we er sterker uitkomen.

Hoewel het bewogen tijden zijn binnen de toeristische sector, geef ik de moed helemaal niet op. Mijn stage en deze coronatoestanden hebben me veel bijgeleerd en ik ben enorm gemotiveerd om het werkveld in te stappen.

Journalist: Chelsea Slegers

Taalredacteurs: Angélique Del Villar en Marika Temmerman

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven