Social distancing (Kortenberg, 2020)

Anderhalvemetertoerisme

Tegenwoordig verschijnt in de media het begrip anderhalvemetertoerisme steeds vaker. Het ontstond nadat premier Rutte van Nederland tijdens een tv-uitzending sprak over een anderhalvemetersamenleving. Het nieuwe begrip wordt gelinkt aan de coronacrisis. De naleving van de social distancing-regels binnen het ruimtegebruik staat centraal. Anderhalvemetertoerisme verwijst naar een situatie waarbij mensen tijdens hun toeristisch-recreatieve activiteiten minimaal 1,5 meter afstand van elkaar moeten kunnen houden. Van zodra de maatregelen versoepeld worden, willen ondernemers uit de sector zo snel mogelijk terug klanten aantrekken. Ondernemingen die met de tijd willen meegaan, zijn genoodzaakt om hierover na te denken. Sommige ondernemers willen na de lockdown een vorm van anderhalvemetertoerisme opstarten om het toerisme weer op gang te laten komen. Zo hopen ze een impuls te geven aan de sector, hun eigen activiteiten en de lokale economie (RTV Noord, 2020).

In Groningen (Nederland) hebben NDC mediagroep, de noordelijke ondernemersverenigingen en marketingorganisaties hierover zelfs een wedstrijd gelanceerd. Mensen kunnen hun creatieve en innovatieve ideeën indienen. Hun plan moet wel afgestemd zijn op de social distancing-regel (1,5 meter afstand). Op het einde worden alle voorstellen geëvalueerd op vlak van haal- en schaalbaarheid. De ondernemer die het beste plan indient, krijgt bij de uitvoering van zijn idee, hulp van experten (RTV Noord, 2020).

Ideeën

In Italië verschenen in de media verschillende ideeën, zoals het plaatsen van schermen uit plexiglas op het strand of op de tafels in een restaurant. Door deze bescherming zouden mensen niet op elkaar kunnen niezen en/of hoesten. Er zijn ook voorstellen verschenen om extra sanitaire voorzieningen te installeren, zodat de bezoekers hun handen beter kunnen wassen. Daarnaast denken deskundigen na om bepaalde trekpleisters te desinfecteren. In Nederland heeft Touringcarbedrijf Van Gompel twee bussen omgebouwd door gelijkaardige constructies van plexiglas erin te plaatsen. De passagiers zouden alleen aan het raam mogen zitten. Verder stond in een nieuwsbericht van het NH Nieuws geschreven dat 1,5 meter afstand aan boord van vliegtuigen bijna onmogelijk is. IATA heeft wel laten weten, dat er mogelijks nieuwe hygiëneregels voor luchtvaartpassagiers ingevoerd zullen worden. Wat die precies zijn, is nog niet bekend (Van Eyken, 2020; Van de Laar, 2020; Belga, 2020; Sajet, 2020).

Journalist: Sarah Van Casteren

Taalredacteurs: Hayk Sahakyan en Marika Temmerman

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven