9 april: Artiesten organiseren quarantaine concerten

Net zoals de gewone Belgen, zitten ook alle bekende Vlaamse artiesten in quarantaine. Sommige schlagerzangers willen niet stil zitten en blijven daarom voor hun fans live zingen op sociale media. Inmiddels organiseren verschillende schlagerzangers regelmatig huiskamerconcerten om de mensen thuis te entertainen. Op die manier blijven de artiesten in contact met hun fans en is er nog steeds enige vorm van interactie.

Yves Segers was één van de eerste artiesten, die het initiatief nam om een huiskamerconcert op sociale media te organiseren. Ondertussen heeft hij al meerdere keren tijdens de lockdown voor de mensen thuis opgetreden. Enkele dagen voor het online optreden mogen zijn volgers ook liedjes aanvragen. Yves Segers houdt tijdens het samenstellen van zijn programma altijd rekening met de ingediende voorstellen. Dat doet hij om de band met zijn kijkers te onderhouden, want zo voelen zij zich meer betrokken bij heel het gebeuren (Gys, 2020 & Showbizzsite, 2020).

Ondertussen zijn andere bekende Vlaamse artiesten hem gevolgd. Diegenen die al reeds een huiskamerconcert hielden, waren Yves Segers, Johan Veugelers, Jo Vally, Sasha & Davy enzovoort. Tijdens de liveconcerten zingen de artiesten van thuis uit. De beelden delen ze via hun Facebookpagina. De kijkers kunnen reacties achterlaten tijdens het optreden. Voor zowel de zangers als de kijkers is het een hele speciale en unieke ervaring. In het begin was het een beetje aanpassen voor iedereen (Gys, 2020; Showbizzsite, 2020).

Tot slot lijken dit soort huiskamerconcerten erg in de smaak te vallen. Het aantal artiesten die online optreden, neemt toe. Ze zijn blij dat ze nu ook fans kunnen bereiken, die anders niet naar hun concert konden komen door de lange afstand. Daarentegen appreciëren de trouwe fans het engagement van de Vlaamse schlagerzangers. Sommigen lieten aan de artiesten zelfs weten, dat ze er iedere keer weer naar uitkijken om hun idool terug te zien (Gys, 2020 & Showbizzsite, 2020).

Vergelijking met de rest van de wereld

Door de quarantaine, de social distancing en het samenscholingsverbod werden meerdere festivals en concerten, verspreid over de hele wereld, afgelast. Grote events zijn, door de geldende maatregelen, in vele landen gewoonweg onmogelijk. In Amerika werden Coachella en South by Southwest al vrij snel geannuleerd. De artiesten vonden het jammer en begonnen zelf naar andere manieren te zoeken om te blijven optreden. Nu zijn in verschillende landen gelijkaardige alternatieven van ‘quarantaine concerten’ op te merken. De intieme live optredens op sociale media (zoals Facebook, Instagram, YouTube enzovoort) zijn zowel bij de jonge als oude generatie succesvol. Enkele artiesten treden regelmatig live op, omdat muziek voor vele mensen een steun is in deze tijden. Daarnaast willen ze met de gelivestreamde mini-concerten de muziekindustrie levendig houden. De kijkers krijgen de artiesten in een andere setting te zien. Op die manier krijgen zij een oprecht en ongefilterd beeld van hun idolen. Er kan alvast besloten worden, dat sociale media een belangrijke concerten-venue is geworden (Allegra, 2020).

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven