19 mei: Musea opnieuw open

Sinds maandag kan iedereen weer terecht in de Belgische musea voor een brok cultuur. Net als alle andere zaken zal ook een museumbezoek vanaf nu anders verlopen. Er zijn heel wat criteria die moeten opgevolgd worden omtrent de veiligheid om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Iedereen kan opnieuw genieten van kunst. Heel wat musea hebben hun populaire tentoonstellingen verlengd, waaronder de overzichtstentoonstelling van de Belgische fotograaf Stephan Vanfleteren in het FOMU in Antwerpen, de expo over de Amerikaanse straatkunstenaar Keith Haring in Bozar in Brussel en de overzichtstentoonstelling van de Belgische kunstenaar Kris Martin in het S.M.A.K. in Gent. Niet alle tentoonstellingen konden verlengd worden waaronder de grote Van Eyck-expo in Gent.

Er werd uitgepakt met een nieuwe tentoonstelling in het museum M in Leuven waar gewerkt word rond beeldhouwers Rodin, Meunier en Minne. Hasselt zal donderdag een vernieuwd kunstcentrum genaamd Z33 openen.

Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende maatregelen die van toepassing zullen zijn in de verschillende musea.

© Wyron A

Vooraf reserveren

Om te vermijden dat er te veel mensen op hetzelfde moment het museum willen bezoeken, zal u op voorhand moeten reserveren. Dit kan online of telefonisch. Ook wanneer u recht hebt op korting of een gratis bezoek, is reserveren noodzakelijk.

U zal bij het reserveren een tijdstip moeten aanduiden waarop u stipt aanwezig moet zijn. Hierdoor kan een optimale verspreiding van het aantal bezoekers gegarandeerd worden.

Mondmasker

De musea zullen werken met vaste parcours waardoor het kruisen van andere bezoekers geminimaliseerd wordt. Ook in musea is het de bedoeling dat er te allen tijden anderhalve meter afstand wordt behouden. Het dragen van een mondmasker is niet in alle musea verplicht maar wordt wel aangeraden.

Interactieve elementen zijn afgesloten, bezoekers- en audiogidsen zullen niet beschikbaar zijn. Als alternatief bieden musea hun gidsen online aan zodat je ze thuis reeds kan afdrukken. In de zalen hangen er soms QR-codes die je met een smartphone kan scannen om extra informatie te verkrijgen. Zorg er dus voor dat je smartphone is opgeladen en dat je oortjes bij hebt voor online audiogidsen.

Hygiëne

De expositieruimtes zullen regelmatig ontsmet worden en er zal desinfecterende handgel beschikbaar zijn voor bezoekers. De lockers, vestiaires, toiletten en cafés zullen niet in alle musea open zijn. Het is dus aan te raden om daarmee rekening te houden voordat men thuis vertrekt.

Journalist: Waerzeggers, B
Taalredacteur: Janssens, A

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven