Een stage om nooit te vergeten

In normale omstandigheden zou dit bericht moeten gaan over mijn stageperiode bij Brussels Airlines. Jammer genoeg zijn de omstandigheden waarin we ons al maanden bevinden al lang niet meer normaal te noemen. De coronacrisis houdt op dit moment de hele wereld in zijn greep. Mijn stageperiode is, net als die van vele van mijn medestudenten, in het water gevallen.

Om van onze stageperiode toch nog een nuttige en leerzame ervaring te maken werd door de leerkrachten een alternatief stageproject opgestart: TRM Creative Lab. Het doel van het project is om bij te dragen aan de heropleving van de toeristische sector door verschillende bedrijven en organisaties te ondersteunen op het gebied van onderzoek en ontwikkeling.

Hub Research & Development

Het project bestaat, net als een echt bedrijf, uit verschillende afdelingen. Aan het begin van de stage werden we o.b.v. onze competenties en preferenties verdeeld over de verschillende hubs. Ik kwam terecht in de hub ‘Research & Development’. Deze hub hield zich voornamelijk bezig met alles wat te maken heeft met onderzoek met als belangrijkste thema ‘de invloed van het coronavirus op de toeristisch-recreatieve sector’. Ondanks de moeilijke omstandigheden kijk ik positief terug op mijn stageperiode.

Analyseren

Eén van de belangrijkste dingen die ik de afgelopen weken heb geleerd is dat je jezelf tijdens je loopbaan flexibel moet opstellen. Soms moet je nu eenmaal dingen doen die je niet graag doet maar wel essentieel zijn voor de kwaliteit van je werk. Zo moesten we voor Toerisme Vlaanderen de resultaten van een enquête analyseren en samenvatten. Het ging hierbij om een enquête over de reisintenties van de Belgen. De resultaten dienden om de twee weken door ons geanalyseerd te worden. Hiervoor moesten we gebruik maken van SPSS, een computerprogramma waar we in het eerste semester nog les over kregen. Ik kan niet zeggen dat ik het leuk vond met dit programma te werken. In het begin verliep het stroef en moest ik regelmatig mijn cursus erbij halen om te begrijpen wat ik juist moest doen. Naarmate de stage vorderde verliep het steeds beter. Op het einde kostte het me geen enkele moeite meer om met het programma te werken.

‘out of my comfort zone’

Ik heb ook geleerd dat je soms uit je comfort zone moet durven treden. De opdracht van Zeppelin Reizen heeft me echt wel uit mij comfort zone gesleurd. We kregen van hen de opdracht om een onderzoek te doen over het reisgedrag van de studenten. Binnen onze hub werd beslist om dit te doen aan de hand van een panelgesprek met een 8-tal studenten. Aangezien ik de opdracht op mij had genomen, was het mijn taak om het panelgesprek te leiden. Ik ben van nature zeer introvert en hou absoluut niet van spreken voor publiek. Desalniettemin denk ik dat ik het gesprek goed geleid heb en ben ik achteraf bekeken zeer trots dat ik het gedaan heb. 

Het was niet de stage die ik me had voorgesteld. Desalniettemin heb ik er veel van geleerd en opgestoken. Het was zonder twijfel een stage om nooit te vergeten.

-Arno Van Laethem

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven