Spanje opent zijn grenzen met de Europese Unie op 21 juni

Deze zondag heeft Pedro Sánchez aangekondigd dat Spanje op 21 juni zijn grenzen met de landen van de Europese Unie zal openen. Vanaf die dag wordt ook de quarantaineverplichting voor reizigers die Spanje binnenkomen opgeheven. Met Portugal zullen de grenscontroles op 1 juli worden opgeheven, dit op verzoek van de Portugese regering.

De heropening van de grenzen op 21 juni valt samen met het einde van de noodtoestand, die drie maanden geleden begon. De beperkingen voor landen buiten het Schengengebied zullen op 1 juli worden opgeheven. De betrokken landen moeten aan drie eisen voldoen: hun epidemiologische situatie moet vergelijkbaar zijn met of beter zijn dan die van de EU; zij moeten voldoen aan bepaalde gezondheidsvoorwaarden bij vertrek, tijdens de reis en op de bestemming; en zij moeten op basis van wederkerigheid handelen, dat wil zeggen dat zij ook de binnenkomst van reizigers uit de EU moeten accepteren.

Mobiliteit

Feijóo vraagt voor een aanpassing van de gezondheidswetgeving om de mobiliteit te reguleren en “maximale veiligheid te waarborgen” tegen het risico op een heropleving van het virus. Ook de voorzitter van de regering van Galicië heeft zijn bezorgdheid geuit over wat er kan gebeuren vanaf 21 juni, wanneer de buiten- en binnengrenzen worden geopend. López Miras beschouwt de mobiliteit tussen autonome gemeenschappen die zich in verschillende stadia van de exitfase bevinden als “onsamenhangend”. Vanaf komende maandag bevindt heel Spanje zich in fase 3, met uitzondering van Madrid, een deel van Catalonië en de provincies Castilla y León.

Journalist: Staessens, C.
Taalredacteur: Waerzeggers, B.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven