Van groeipool naar economisch braakland: Zaventem in hart van storm

De coronacrisis heeft, op Brussels Airport, niet alleen tot gevolg dat de vliegtuigen aan de grond blijven, maar ook dat een deel van de honderden bedrijven rond Zaventem vecht om te overleven.

Een lege vertrekhal, gesloten rolluiken en amper wachtrijen aan de veiligheidscontrole: de coronacrisis heeft het leven op de luchthaven, zoals in de rest van de wereld, op zijn kop gezet. In april ontving de luchthaven slechts 17 000 reizigers, vorig jaar in april waren dat er 2,3 miljoen, een daling van meer dan 99 procent. Op het tarmac staan al weken 72 vliegtuigen geparkeerd.

Naast de haven van Antwerpen, heeft ook Brussels Airport hard geleden onder de coronacrisis. De haven van Antwerpen en de luchthaven vormen de belangrijkste groeipolen van de Belgische economie. Van de 24 000 personeelsleden die vóór de uitbraak van het virus op de luchthaven werkten, zitten er nu 16 000 thuis, economisch werkloos.

Afhandelaars

Ook de twee afhandelaars Swissport en Aviapartner worden hard getroffen door de crisis. Nu er bijna geen vluchten zijn, vragen beide bedrijven financiële steun. Volgens Laurent Levaux, eigenaar van Aviapartner, heeft het bedrijf 10 à 20 miljoen euro nodig om te overleven, Swissport heeft tot 30 miljoen euro gevraagd, zeggen bronnen, ook al ontkent het bedrijf het genoemd bedrag.

Vooral bij Swissport, die 1 400 personeel telt, is de situatie kritiek. Onlangs kreeg de Belgische afdeling financiële steun van de moedergroep, meldde De Tijd. Het bedrijf kent al jaren financiële moeilijkheden en meer dan de helft van zijn activiteiten zijn afhankelijk van Brussels Airlines. Het Swissport management beweert om alle problemen te bestuderen en te zoeken naar een duurzame toekomst.

Luchtverkeersleider

De werkzaamheden in Zaventem tellen amper 10 procent van het normale aantal vluchtbewegingen, waardoor ook Skeyes minder werk heeft. De luchtverkeerleider wordt betaald door de luchtvaartmaatschappijen, maar doordat die zelf financieel vastzitten, ziet Skeyes zijn inkomsten dalen. ‘Als publieke dienstverlener moeten we blijven doorwerken, ook als er amper vluchten zijn.’ Naar schatting zal Skeyes tegen eind mei al 100 miljoen euro inkomstverlies kennen, en dat bedrag zal hoog waarschijnlijk verder blijven stijgen. Het bedrijf vraagt steun aan de overheid.

Catering en bewaking

Nu er 99 procent minder passagiers zijn, betekent dat ook 99 procent minder maaltijden op vliegtuigen. Volgens LSS Sky Chefs, ’s werelds grootste luchtvaartcatering, treincatering & horecadienstverleners, telt Zaventem bijna vijfhonderd personeelsleden voor de catering voor luchtvaartmaatschappijen. De krimp bij Brussels Airlines, telt 40 procent van de totale omzet. Dit zal een evenredige impact hebben op Sky Chefs.

De aangekondigde krimp geldt ook voor schoonmaakbedrijven bij vliegtuigen, zoals Mobility Masters. Aangezien vliegtuigen nog altijd regelmatig schoongemaakt moeten worden, biedt de coronapandemie wel een voordeel aan het bedrijf. Werkloze bewakingsagenten van G4S kunnen soms elders worden ingezet. Geen van die bedrijven heeft al een herstructurering aangekondigd. Door het personeel op tijdelijke werkloosheid te zetten, kunnen ze de kosten beheersen. Volgens Sophie Crombain van de liberale vakbond, zal “pas in juni, als de luchthaven haar activiteiten opnieuw uitbreidt, ook een grondige analyse volgen”.

Winkels en horeca

De taxfreeshops op Zaventem zijn sinds eind maart gesloten. Dit geldt ook voor de restaurants en bars. Enkel de Starbucks en The Bakery zijn nog open voor takeaway. Hotels die rond Brussels Airport gevestigd zijn, zoals Crown Plaza en Sheraton, hebben onlangs volgens Crombain 10 à 15 procent van hun normale bezetting zien terugvallen. Ook taxichauffeurs zagen het aantal klanten met 90 procent dalen.

Brussels Airport

De uitbater van Brussels Airport Company verwacht dit jaar 150 miljoen euro inkomsten mis te lopen. “De gevolgen van deze crisis zullen nog zeker twee jaar duren”, zegt een woordvoerder. De luchthaven heeft zich de afgelopen jaren tegen een crisis kunnen verzetten met mooie winsten zonder oproep van financiële steun van de overheid.

Auteur: Bah, H.

Taalredacteur: Janssens, A.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven