Lege stranden in de Caraïbische Eilanden

Het is nu al langer dan vandaag duidelijk dat de toeristische sector het zeer zwaar te verduren heeft. Het zal de sector zijn die het zwaarst lijdt onder deze crisis. Doordat sommige uitbaters hun winkels, cafés of restaurants niet mogen openen, lijden ook hele families onder deze crisis aangezien ze geen of minder inkomen hebben. Voor de Caraïbische Eilanden geldt dit ook.

Meeuwen zijn voorlopig de enige die gebruik maken van het zwembad en andere toeristische faciliteiten in een resort. Het resort is gelegen aan één van de populairste stranden in Antigua en ligt normaal altijd vol met toeristen. De meeuwen hebben nu alles voor zichzelf.

De afwezigheid van de buitenlandse toeristen ten gevolge van de coronacrisis is sterk voelbaar op dit Caraïbisch eiland. Ook voor deze eilanden is toerisme bijna de enige bron van inkomsten. Het gebied wordt vaak de ‘meest van het toerisme afhankelijke regio ter wereld’ genoemd. Vorig jaar trokken er namelijk meer dan 31 miljoen bezoekers naar de eilanden.

Als er geen toeristen zijn, is er dan ook geen inkomen?

Antigua sloot eind maart haar grenzen voor alle commerciële vluchten zodat het coronavirus zich niet verder kan verspreiden. Maar als er geen toeristen zijn, is er dan ook geen inkomen? “Nul toeristen betekent nul inkomsten”, meldde de lokale excursieoperator Glen Hector aan de BBC. Glen Hector, die in oktober nog al zijn spaargeld in een nieuwe boot had gestoken voor zijn Creoolse Antigua Tours-bedrijf, is dus niet blij. “Mijn bedrijf is 100% afhankelijk van toeristen. We blijven positief dat de zaken weer zullen aantrekken, maar dat zie ik pas aan het eind van het jaar gebeuren”, legt hij uit.

Als het toerisme niet snel terug heropstart, zal Glen Hector zijn bedrijf moeten sluiten. En hij is niet de enige. Andere kleine bedrijven ervaren dezelfde moeilijkheden.

Wanneer gaat het toerisme terug opstarten?

Er is ook goed nieuws op komst aangezien de eerste commerciële vlucht in Antigua uit Miami op 4 juni aankomt. Het zal 10 weken geleden zijn dat Antigua nog een commerciële vlucht zal hebben ontvangen. In de toekomst zullen meer commerciële vluchten volgen.

Qua social distancing is er geen probleem, er zijn namelijk 365 stranden die gebruikt kunnen worden, dus genoeg plaats voor alle vakantiegangers.

Toch verwacht Aidan McCauly, eigenaar van het Sugar Ridge Resort, dat er een zeer lauw seizoen op hen te wachten staat. Hij hoopt tegen november weer volledig te openen. Aidan, van wie 50% van zijn gasten Amerikanen zijn, gaat er vanuit dat het Amerikaanse leven zich snel zal herstellen aangezien de crisis daar onder controle is.

Verder is in St Lucia het aantal medewerkers in het Anse Chastanet Resort gedaald van 540 naar slechts 35 personen. Volgens financieel controleur Stuart McKee hangt er een zeer deprimerende sfeer en zal het eng afwachten zijn wat de volgende weken zullen brengen. Ze hopen wel snel terug buitenlandse gasten te kunnen ontvangen.

Auteur: de Jamblinne de Meux, G.

Taalredacteur: Janssens, A.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven