20 mei: De maatregelen voor de heropening van de toeristische activiteiten

In de toeristische sector is het leggen van contact met de bezoeker van groot belang, aangezien de beleving het belangrijkste aspect is voor de toerist. Dit zal echter beperkt moeten worden indien de toeristische sector terug aan het werk wil gaan de komende maanden. (Toerisme Vlaanderen, 2020)

In afwachting van de volledige heropstart van de toeristische sector zal Toerisme Vlaanderen protocollen opstellen voor de sector. Ook zal Toerisme Vlaanderen samenwerken met het GEES (Groep van Experts belast met de Exit-Strategie) om de bespreking van deze protocollen in te plannen en de werkgevers te begeleiden. Op de website van Toerisme Vlaanderen zullen deze richtlijnen gepost worden, om zowel de werkgever als de werknemer op de hoogte te houden (Toerisme Vlaanderen, 2020).

Er werden protocollen gemaakt voor alle types logies. Het hieronder besproken protocol komt uit het ‘COVID-19 veiligheidsprotocol B&B’s en vakantie(logies)’: Dit protocol bestaat uit 3 grote delen: het personeel en verblijf, het verblijfsproces en de schoonmaakrichtlijnen.

Het personeel en verblijf

In dit onderdeel van het protocol worden vooral de contacten tussen het personeel, de gasten en de leveranciers besproken. De social distancing en de aanwezigheid van reinigingsmiddelen zijn nog steeds van groot belang. De uitbaters van het verblijf dienen een risicoanalyse te maken waarin verschillende handelingen binnen hun logies worden herbekeken (Logies in Vlaanderen, KSLV; 2020).

Het verblijfsproces

In het verblijfsproces worden zaken, die normaal waren vóór het coronavirus, nu best vermeden. Een voorbeeld hiervan is het verwijderen van de magazines, toeristische gidsen en de stadsplannen uit de onthaalruimte. Ook wordt het aangeraden om onnodige meubelen uit de kamers te halen, het linnengoed en de badmatten op de correcte temperatuur te wassen, etc. (Logies in Vlaanderen, KSLV; 2020).

Ontbijtbuffetten worden natuurlijk niet toegestaan en gasten dienen hun handen te ontsmetten voor ze de ontbijtruimte binnenkomen (Logies in Vlaanderen, KSLV; 2020).

Schoonmaakrichtlijnen

In de schoonmaakrichtlijnen wordt de nadruk gelegd op ontsmetting en hoe men dit best doet. Zo is de belangrijkste regel om eerst een kamer schoon te maken en vervolgens pas te ontsmetten. Ook het wegwerpen van schoonmaakmateriaal of het wassen hiervan op de juiste temperatuur wordt aangeraden. Vervolgens worden er aanbevelingen geformuleerd die voor iedereen, na 3 maanden lockdown, vertrouwd klinken zoals het dragen van handschoenen en een mondmasker (Logies in Vlaanderen, KSLV; 2020).

Onderaan het protocol staat ook een sjabloon, gericht aan de gasten, dat de uitbaters kunnen ophangen in hun logies.

Journalist: Janssens, A
Taalredacteur: Waerzeggers, B

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven