Oeganda maakt groot economisch verlies

Uit onderzoek is gebleken dat Oeganda 1,6 miljard dollar aan inkomsten uit toerisme zal verliezen omdat de toeristen wegblijven wegens het coronavirus, vertelt de Oegandese president Yoweri Museveni.

Ook voor Oeganda is toerisme een zeer belangrijke economische inkomstenfactor. Het Oost-Afrikaanse land heeft een waaier van verschillende fauna en flora. Het land staat bekend om zijn berggorilla’s in het bos. Het wordt ook wel eens The Pearl of Africa genoemd.

“De Oegandezen zullen nu al 1,6 miljard dollar per jaar verliezen door het verlies van het toerisme”, zei Museveni 1juni via een toespraak over het effect van COVID-19 op de economie.

In 2017 verdiende Oeganda zo een 2 miljard dollar aan toerismeactiviteiten in het land. Dit meldt het bureau van de statistieken van het land. Een verlies van 1,6 miljoen dollar weegt dus zeer zwaar voor de Oegandezen. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht namelijk een daling van 54% in het fiscale jaar 2019/2020 in de toerisme-inkomsten van Oeganda. Voor het jaar 2020/2021 zal dit 52% zijn.

Hoewel Oeganda een sterk verlies zal hebben aan inkomsten en op het moment geen toeristen heeft, zijn er nog geen sterfgevallen gemeld. Er zijn wel zo een 458 besmettingen van COVID-19 geregistreerd. Ten opzichte van andere Afrikaanse landen heeft Oeganda nog ‘geluk gehad’ met het aantal besmette inwoners. Oeganda heeft dan ook meteen zeer strenge maatregelen ingevoerd om het virus tegen te gaan zoals een verbod op het gebruik van openbaar vervoer, het tijdelijk sluiten van bijna alle bedrijven en het sluiten van de grenzen.

Qua economie was Oeganda enorm aan het groeien, wat zeer goed was voor het ontwikkelingsland. In juni 2019 meldde de IMF zelfs een economische groei van 6,5%. Oeganda was dus op de goede weg en zal hopelijk snel terug kunnen herstarten.

Auteur: de Jamblinne de Meux, G.

Taalredacteur: Janssens, A.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven