16 april: Stay At Home Museum

Door de coronatoestanden is het voor kunstliefhebbers niet mogelijk om de Belgische musea te bezoeken. Zo kunnen mensen de schitterende kunstwerken niet meer bezichtigen. Toch werd hier een oplossing voor gevonden: een virtuele tour in verschillende musea. 

Toerisme Vlaanderen organiseert op verschillende dagen een virtuele tour rond een Vlaams museum. Op 8 april kon men deze eerste tour in het Museum voor Schone Kunsten (MSK) in Gent online bezichtigen op de facebookpagina ‘Flemish Masters 2018-2020’. Indien je de première van de tentoonstelling gewijd aan Van Eyck gemist hebt, is deze ook nog steeds te herbekijken op YouTube.  Op deze manier kunnen alle kunstliefhebbers genieten van de levensechte beelden terwijl ze thuis moeten blijven door het coronavirus. Het opgerichte initiatief heet ‘Stay At Home Museum’.

Peter De Wilde, de CEO van Toerisme Vlaanderen, zei in een interview: “Ook al kunnen we mensen gezien de huidige situatie niet fysiek samenbrengen om van ons erfgoed te genieten, dat betekent geenszins dat we onze passie voor ons erfgoed niet meer kunnen delen met de wereld. Integendeel, het ’Stay At Home Museum‘ blijft mensen wereldwijd verbinden rond hun passie voor onze Vlaamse Meesters. Kunstliefhebbers over de hele aardbol stappen samen virtueel onze topmusea binnen.”

Het is echter niet de bedoeling om alleen de kunstwerken van Gent in beeld te brengen, maar die van heel Vlaanderen. Zo komt de tentoonstelling van Bruegel vanavond online om 19 uur. De tentoonstelling van Rubens komt dan weer online op 22 april om 19 uur. Al deze tentoonstellingen worden met curatoren becommentarieerd, zodat ook hun visie van een schilderij in beeld wordt gebracht. Op dit moment zijn er 3 tentoonstellingen voorzien. Wanneer men beslist de lockdown te verlengen, zal Toerisme Vlaanderen meer tentoonstellingen online plaatsen.

Geschreven door Janssens, A.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven