Alvinnenberg (Alvinnenberg vzw, z.j.)

Vrijetijdsbesteding van mensen met een beperking in een woonvoorziening

Alvinnenberg is een voorziening in Heverlee, die dag- en woonondersteuning aanbiedt aan volwassenen met een verstandelijke of meervoudige handicap. De campus bestaat uit verschillende huizen genaamd: het groene huis, het rode huis, het gele huis, het paarse huis enzovoort. Buiten het blauwe huis, wonen er in elk huis 10 personen. De bewoners hebben verschillende leeftijden en uiteenlopende zorgnoden. Alvinnenberg biedt hen ondersteuning aan bij hun vrijetijdsbesteding. Elke dag worden er twee ateliers georganiseerd. De voorziening probeert haar bewoners zoveel mogelijk in het samenlevingsgebeuren te betrekken door samen te werken met organisaties, verenigingen en/of partners uit de buurt (Alvinnenberg vzw, z.j.; Van Casteren, 2020).

Charlotte Van Casteren werkt in Alvinnenberg als begeleidster en opvoedster. Zij ondersteunt een tiental bewoners in hun woonomgeving en met hun dagbesteding. Binnen de woonondersteuning, houdt ze zich bezig met de verzorging, het bereiden van maaltijden, het financieel beheer en de administratie. Binnen de dagondersteuning begeleidt Charlotte de atelierwerking. In een interview geeft zij informatie over de impact van het coronavirus op de vrijetijdsbesteding van de bewoners (Alvinnenberg vzw, z.j.; Van Casteren, 2020).

Charlotte Van Casteren (Van Casteren, 2020)

Situatie voor de corona-uitbraak

“In normale omstandigheden hebben de bewoners in de voormiddag en in de namiddag een atelier van telkens 2 uur. Die gaan door op de campus van Alvinnenberg of op verplaatsing. Wij geven productie ateliers. De cliënten mogen dan onder begeleiding koken, helpen bij het maken van brood, confituur, soep, appelmoes, lasagne, ovenschotels enzovoort. Bij de creatieve ateliers komt toneel, crea (bv. schilderen, tekenen, zeep maken, sieraden vervaardigen…) en/of handwerk (bv. breien, haken en borduren) aan bod. Tijdens de belevingsateliers wordt er muziek geluisterd, gezongen, gezelschapsspelletjes gespeeld, verhaaltjes voorgelezen en/of gesnoezeld in de snoezelruimte. Daarnaast is er ook nog een bewegingsatelier waarbij verschillende sporten centraal staan. De cliënten krijgen de kans om op een externe locatie te gaan zwemmen of paard te rijden”, zegt Charlotte (Van Casteren, 2020).

Situatie na de corona-uitbraak

Ze verklaart dat de vrijetijdsbesteding van de bewoners er nu helemaal anders uitziet. “De atelierwerking van Alvinnenberg is tijdelijk stopgezet. We hebben het vrijwilligerswerk en alle geplande activiteiten op verplaatsing geannuleerd. De cliënten moeten nu in hun eigen huis blijven, omdat sommige bewoners, door hun verstandelijke beperking, de social distancing-regels niet begrijpen. Op die manier proberen we een kruisbesmetting van het virus tussen de verschillende huizen en instellingen te voorkomen. Er wordt van de begeleiders verwacht, dat ze de mensen binnen hun huis bezighouden. Dat vraagt veel creativiteit van het personeel, gelukkig hebben we hierbij hulp gekregen van ‘the queen of hearts’. Het is een anonieme persoon binnen Alvinnenberg die opdrachten en challenges bedenkt. Haar boodschappen worden door middel van affiches aan de bewoners bezorgd. Bovendien strijden de verschillende huizen tegen elkaar. Het huis dat de wedstrijd op einde wint, krijgt een cake”, vertelt Charlotte (Van Casteren, 2020).

De opdrachten en challenges van ‘the queen of hearts’ zijn: probeer eens om op tv te komen, vraag een liedje aan op de radio, vorm een rockband (maak zelf instrumenten en bedenk een liedje), bak een originele taart of cake, bouw een vernuftig kamp, hou een bellenblaasfeest, verzin een goocheltruc, tover het huis om tot een boot en leef één dag als piraten, speel bekende reclamespotjes na, maak buiten een krijttekening om de zorgverleners te bedanken, verbind alle huizen met een vlaggenslinger, bedenk een attentie voor de mensen van de technische dienst, maak een collage met natuurelementen, knutsel een grote kleurrijke paashaas, zoek de hartjes die op het domein zijn verstopt, plant zaadjes in een bloempot enzovoort (Alvinnenberg vzw, z.j.; Van Casteren, 2020).

Charlotte zegt: “We doen ons uiterste best om met de andere huizen in contact te blijven. Via het interne computernetwerk worden foto’s en video’s van de afgewerkte opdrachten gedeeld. Zo kunnen de bewoners zien wat de andere huizen doen. We doen dat om elkaar te inspireren en het motiveert de cliënten. Nadien doen de bewoners extra hard hun best om de andere huizen te overtreffen” (Van Casteren, 2020).

Sommige bewoners (voornamelijk de oudere) vinden het niet erg dat de ateliers afgelast zijn. Ze zijn blij dat er een rustperiode is. Het merendeel van de bewoners vindt de opdrachten heel leuk om te doen. Het is belangrijk dat ze iets om handen hebben, als ze niets te doen hebben, raken ze gefrustreerd of beginnen ze ruzie met elkaar te maken. De challenges zijn eerder een hulpmiddel om de verveling tegen te gaan, het geeft onze cliënten een houvast. Het is belangrijk dat de cliënten een zinvolle bezigheid hebben en in contact blijven met hun huisgenoten. Het is niet de bedoeling, dat ze de hele dag voor de tv zitten”, verklaart de begeleidster (Van Casteren, 2020).

Bovendien is er sinds vorige week een begeleider, die individuele activiteiten doet met bewoners die er nood aan hebben. Het gaat voornamelijk om mensen die zich moeilijk kunnen aanpassen aan de nieuwe situatie. Samen met de begeleider gaan zij bijvoorbeeld fietsen in de wijk of buiten basketballen. Ze krijgen één op één aandacht om de spanning eraf te halen (Alvinnenberg vzw, z.j.; Van Casteren, 2020).

Overdracht van het coronanieuws

De orthopedagogen van Alvinnenberg maken regelmatig een coronakrant. Daarin wordt het nieuws, dat in de media komt op een eenvoudige manier uitgelegd, zodat de bewoners het kunnen begrijpen. De begeleiders lezen de coronakrant voor aan de cliënten. Daarnaast kijken ze elke dag samen naar het nieuws, tijdens die nieuwsuitzendingen horen de bewoners informatie die ze soms fout interpreteren. De begeleiders proberen ze daarmee te helpen, ze leggen alles uit op hun niveau en beantwoorden hun vragen. Soms moeten de begeleiders wel ingrijpen zodat de cliënten niet overladen worden met het coronanieuws.

Journalist: Sarah Van Casteren

Taalredacteur: Angélique May del Villar & Marika Temmerman

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven