Beekse Bergen Bussafari

Wat hebben dieren- en attractieparken jou te bieden tijdens de lockdown?

Door de coronacrisis hebben veel dieren- en attractieparken in verschillende landen hun deuren moeten sluiten. Parkliefhebbers en beheerders vinden de situatie heel jammer en doen daarom inspanningen om hetzelfde gevoel thuis te creëren. Maar wat bieden de parken juist aan om in contact te blijven met hun klanten? Wat kan jij thuis zelf doen om jouw vrije tijd op te vullen? Hoe kan jij jouw verlangen naar een bezoekje onderdrukken? Wel, hieronder worden zes originele alternatieven opgesomd die quarantaine-proof zijn (Van Beljouw, 2020).

Dierentuinen geven online lessen

Tijdens de lockdown, blijven de verzorgers volop bezig met het verzorgen van de dieren. Ze willen hun dagelijkse routine graag met de buitenwereld delen. Daarom zijn enkele dierentuinen in Nederland met het initiatief gestart om online lessen over de dieren en de zoo gratis aan te bieden. Verschillende parken hebben samengewerkt om een uniek lesprogramma voor kinderen te ontwikkelen. De dierenverzorgers willen de thuisblijvende kinderen iets waardevols bijbrengen en hen op de hoogte houden (Van der Plas, 2020; De Nederlandse Vereniging van Dierentuinen, 2020).

Dierenpark AquaZoo in Leeuwarden heeft een online lesprogramma over de dieren(tuin). Het initiatief heet AquaSchool. Tijdens de schooldagen, geven de verzorgers live lessen op hun Facebookpagina. Volgers mogen op voorhand suggesties doen. Tijdens de livestream mogen de kijkers vragen stellen. Ook het Safaripark Beekse Bergen is met een Safari School gestart. De online biologielessen zijn gebaseerd op professioneel onderwijsmateriaal. De dierenverzorgers van ZooParc Overloon zullen de komende weken het dagelijkse leven van de zoo vloggen. Zij gaan regelmatig video’s online plaatsen waarin de voedermomenten, de verzorging en de schoonmaak van de verblijven worden getoond. De dierenverzorgers geven aanvullende informatie. Het online beeldmateriaal is een echte aanrader, want als kijker krijg jij een exclusieve blik achter de schermen. Door het initiatief kan jij thuis ontzettend veel bijleren (Van der Plas, 2020; De Nederlandse Vereniging van Dierentuinen, 2020; AquaZoo, 2020).

Maak een virtuele auto- en/of bussafari

Het safaripark De Beekse Bergen in Hilvarenbeek (Nederland) heeft virtuele auto- en bussafari’s op haar Facebookpagina geplaatst. De chauffeur, een ervaren ranger, geeft tijdens de rit doorheen het dierenverblijf op een enthousiaste manier uitleg aan de kijkers. De auto en/of bus rijdt langzaam langs de dieren. Enkele nieuwsgierigen komen heel dicht bij de voertuigen en worden daardoor goed in beeld gebracht. Tijdens de safari komen uiteenlopende onderwerpen aan bod. De video’s zijn volledig gratis en zijn online te vinden op sociale media en YouTube. De safari’s duren elk ongeveer 40 minuten. Op dit ogenblik gebruikt het safari- en vakantiepark de filmpjes als middel om in contact te blijven met hun doelgroep. Normaal gezien is een auto- of bussafari een bijzondere activiteit en de aanvullende online video’s zijn bijna even spectaculair. Bijgevolg kan jij het avontuur vanuit jouw luie zetel beleven (Van der Plas, 2020; Beekse Bergen, 2020).

Video’s en parkshows online bekijken

Dierenparken: dierenfilmpjes

Op het internet zijn leuke filmpjes terug te vinden van dieren die een verlaten zoo verkennen. Nu dat in dierentuinen en aquariums geen bezoekers meer rondlopen, mogen sommige dieren eventjes uit hun verblijf komen. Samen met de dierenverzorgers wandelen ze langs de andere dieren in de zoo. In het Shedd Aquarium in Chicago, mochten de pinguïns vrij rondlopen doorheen het aquarium. Het leverde alvast opmerkelijke beelden op. In de filmpjes zijn de dieren als het ware op expeditie. Daarnaast komt zo’n unieke ontmoeting van verschillende diersoorten zelden voor. Op de sociale media van dierentuinen worden gelijkaardige video’s geplaatst. Ben jij een dierenliefhebber? Dan zijn zulke video’s echt voor jou bestemd (RTL Nieuws, 2020).

Pinguïns lopen door het aquarium (RTL Nieuws, 2020)
Pinguïns lopen door het aquarium (RTL Nieuws, 2020)

Attractieparken: parkshows

Op de YouTube-kanalen van verschillende attractieparken, kan je meerdere parkshows gratis bekijken. Sommige parken plaatsen bepaalde shows en/of parades volledig online. Op het YouTube-kanaal van het Efteling Theater kunnen fans onder andere Sprookjessprokkelaar de musical, De gelaarsde Kat, Sprookjesboom de Musical ‘Een wonderlijk muziekfeest’… herbekijken. Op het kanaal van Disneyland Parijs staan parades, parkshows en lichtshows zoals ‘Mickey et la Magie des Lumières de Noël’, Spectacle ‘Le Rythme de la Jungle’, L’Alliance des Super Héros ‘Marvel’ enzovoort. Het professioneel entertainment online is in ieder geval goed voor enkele uren kijkplezier. Het is een leuke anti-verveel activiteit tijdens de quarantaine (Efteling Theater, z.j.; Disneyland Paris, z.j.).

Virtueel ritje op een achtbaan

Op de YouTube-kanalen van enkele pretparken staan meerdere video’s van ritjes in attracties. Zo staat een ritje van Heidi The Ride in Plopsaland De Panne op het Plopsa-kanaal onder de hashtag plopsainuwkot. Daarnaast kan je op het kanaal van PortAventura een filmpje vinden van de Red Force in Ferrari Land. Op datzelfde kanaal zijn ook leuke filmpjes van de Shambhala en de Dragon Khan in PortAventura World te vinden. Verder staat op het kanaal van de Efteling een volledige rit in de Baron 1898. Bovendien krijgen kijkers vaak een 360 graden beeld van de omgeving. Dankzij de filmpjes kunnen liefhebbers van attractieparken de achtbanen meermaals ervaren en hoeven zij niets te missen. Thuis kan je verschillende achtbanen van over de wereld uitproberen (Plopsa, z.j.; PortAventura, z.j.; Efteling, z.j.).

Blogs over parken lezen

Op de website van Plopsaland De Panne is een aparte webpagina voorzien met blogberichten. Zo worden de laatste nieuwtjes en relevante informatie over evenementen en het Plopsapark zelf in zekere mate naar de buitenwereld gecommuniceerd. Online worden verschillende bijzondere ervaringen en/of gebeurtenissen in de kijker gezet. Er zijn onder andere blogberichten over Winter Magic, de K3-dagen, de Halloween Scare Nights… terug te vinden. Disneyland heeft The Disney Parks Blog waarop updates verschijnen en actuele gebeurtenissen worden behandeld. Niet alleen themaparken maar ook dierentuinen hebben blogberichten op hun website. Bijvoorbeeld Zoo Berlin en Phoenix Zoo hebben een blog over exclusieve topics. De verslaggevingen en verhalen gaan over het leven van de dieren, conservatie, onderzoek enzovoort (Plopsaland De Panne, z.j.; Zoo Berlin, 2019; Phoenix Zoo, 2020; Disney Parks Blog, 2020).

Bij deze de links:

https://www.plopsalanddepanne.be/nl/blog

https://www.phoenixzoo.org/blog/

Een dagje in jouw favoriete pretpark thuis naspelen

Een andere activiteit die je tijdens de quarantaine kan doen, is een uitstapje naar een themapark thuis naspelen. Met enige creativiteit kan je al de zaken die typerend zijn aan een bezoek gebruiken voor het maken van een eigen video of theaterstuk. Vorige week ging een filmpje van enkele Nederlanders viraal die een bezoekje aan De Efteling op een ludieke manier nabootsten. De vrienden hadden de nadruk gelegd op de karakteristieken van het themapark. Voor de video hadden ze alledaagse spullen uit huis en de achtergrondmuziek van het park gebruikt. Met veel enthousiasme hebben zij de sfeer, de ervaring en zelfs enkele bekende attracties nagebootst. Het filmpje werd massaal bekeken, omdat de verschillende topics zo herkenbaar zijn. Als je het even niet meer weet en de verveling toeslaat, dan kan ook jij een knotsgekke zelfgemaakte versie van jouw favoriete park uitwerken (Van Beljouw, 2020).

Bekijk het filmpje hier:

Dagje Corona Efteling thuis (Pascal Wetten, Funworld, 2020)

Journalist: Sarah Van Casteren 

Taalredacteurs: Hayk Sahakyan en Marika Temmerman

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven