Thuis in quarantaine zitten, nog helemaal niet zo slecht

We horen het van onze buren, via Skype en op tv. “Die quarantaine begint nu wel echt lang te duren”. En gelijk hebben ze. Na drie weken quarantaine is er nog niet meteen beterschap op komst. Zelfs als de quarantaine gedaan is. Want wat zou er dan gebeuren? Gaan we allemaal gezellig terug op café zitten, tot misschien die ene persoon de bal terug aan het rollen brengt?

Hier heb ik jammer genoeg geen antwoorden op. Wat ik wel kan zeggen is het volgende. We hebben het geluk om niet in de positie te zitten van Tom Hanks in Cast Away. Hoe verleidelijk een tropisch eiland nu ook klinkt, vier jaar kokosnoten eten en tegen een volleybal praten is toch net dat tikkeltje te veel. Dan heb je de rol van Collin Farrell in Phone Booth. Een film waarin hij bijna twee uur moet onderhandelen met een psychopaat in een telefooncel in New York. Clou van het verhaal, hij mag de telefooncel niet uitkomen of hij wordt neergeschoten.

Wat hieronder volgt, is een prachtige selectie van films met mensen die, net zoals ons, in quarantaine zitten. Hier wel met het kleine verschil dat we voor geen geld van de wereld hun plaats zouden willen innemen.

1. 127 hours

Bij deze film hoef je de titel nog maar te lezen om te beseffen dat je de plaats van deze persoon niet wil innemen. De film dat deels geschreven en geregisseerd is door Danny Boyle, ook wel bekend van “Trainspotting” en “The Beach”, gaat over een sportieve jongeman die gaat bergklimmen. Tijdens het klimmen valt hij samen met een rotsblok in een kloof waarna zijn hand komt vast te zitten. Het verdere verloop van de film laat ik je zelf ontdekken. De quarantaine geeft je dan direct ook voldoende tijd om te bekomen en bergklimmen niet volledig van de to-do lijst te schrappen.

2. Cast Away

Tom Hanks
Bron: Deutsche Bank, 2013

Cast Away, een film die iedereen zeker al gezien heeft en hier perfect in het lijstje past. Tom Hanks vertolkt hier de rol van Chuck Noland. Een koerier van FedEx die tijdens een alledaagse vlucht crasht op een tropisch eiland. We krijgen hier niet het typische verhaal van overwinning maar eerder van volharding, vindingrijkheid en een hele portie emotie die Tom Hanks altijd perfect weet te leveren. Ideaal om eens twee keer na te denken vooraleer je de postman de grond in gaat timmeren wanneer je pakje weer maar eens te laat aankomt in deze coronatijden. Wie weet is die keukenrobot die je al zolang wou nu wel de gesprekspartner van een gestrande schipbreukeling die geen flauw benul heeft van wat COVID-19 precies is. De echte vraag die we ons hier moeten stellen is: Wie is de gelukkigste persoon in dit verhaal?

3. Robinson Crusoe

Iedereen heeft in zijn jeugd ongetwijfeld het boek Robinson Crusoë van Willem Defoe wel eens gelezen. Het boek gaat dieper in op de verfilmde versie, met ex-James Bond acteur Pierce Brosnan in de hoofdrol. Dit is de perfecte film voor mensen die last hebben van stresseten tijdens de quarantaine of wie hoognodig op reis wilt. Eenmaal je de kannibalen aan het werk hebt gezien, zal je honger wel eventjes op zich laten wachten. Net als je drang om het vliegtuig op te stappen.

4. Phone Booth

In het kort. Stuart Shepard, hier Collin Farrel, gebruikt altijd dezelfde telefooncel om zijn geheime vriendin te bereiken. Wanneer de telefoon de volgende keer rinkelt, neemt Stuart op. Al is het deze keer niet zijn vriendin die hem belt maar een sluipschutter die hem onder schot houdt. Wat volgt is een zenuwslopende onderhandeling die zal beslissen over Stuart’s leven en dat van anderen. We mogen dus allemaal maar wat blij zijn dat de dagen van de telefooncel voorbij zijn en dat we nu ongestoord onze geheime vriendin via WhatsApp of Messenger kunnen bellen.

5. Kon-Tiki

Kon-Tiki
Bron: Expedition Kon-Tiki, 1947

Op 28 april 1947 beginnen zes mannen aan een reis. Niet zomaar een reis, maar dé reis die hun leven voor altijd zou bepalen. Vijf Noren en een Zweed willen aantonen dat mensen van Zuid-Amerika reeds lang voor de komst van Columbus in Polynesië leefden. Hoe gaan ze dit verwezenlijken? Ze doen dit door maar liefst 8000 kilometer op de Stille Oceaan te varen. Dit niet op een of andere speedboot maar op een gammel vlotje met enorm weinig beenruimte. Het zal je direct ook tonen dat wanneer je zus, moeder of vader nog eens te veel plaats inneemt in de zetel, het altijd erger kan. Hoewel de geur van vis en de geur van je vaders voeten toch wel kunnen overeenkomen

6. The Martian

Cast Away maar dan met enkele aanpassingen. Geen Tom Hanks maar Matt Damon, geen tropische stormen maar stofstormen die maanden kunnen duren en daarnaast nog eens meteorenregens. Uiteindelijk het belangrijkste verschil van allemaal, geen kokosnoten maar aardappelen. Een fantastische film die zeker het bekijken waard is.

Tijdens deze film kan je meteen inspiratie opdoen voor als je de volgende keer naar de Colruyt gaat en alle rekken leeg zijn. Aardappelsoep, puree, gratin dauphinois en natuurlijk frietjes zijn maar enkele voorbeelden!

7. Life of Pi

Life of Pi
Bron: Echo_didi, 2013

Niets zegt meer quarantaine dan vastzitten op een klein roeibootje met een tijger. Dit is ongetwijfeld hoe 75% van de mannen hen deze dagen voelen. Opgesloten in een kleine ruimte met een wederhelft die altijd boos naar je kijkt en je de nek kan omwringen wanneer je weer maar eens heel de koekenkast leegplundert.

Alle gekheid op een stokje. Life of Pi geeft de wonderbaarlijke en verrassende reis weer van een vijfjarige jongen die meer dan zeven maanden op zee weet te overleven met enkel een tijger als gezelschap.

Geschreven door N. De Moor

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven