6 april: Rotterdam Ahoy wordt omgetoverd tot een zorglocatie

Door het coronavirus zijn alle concerten en evenementen in Nederland afgelast. De komende weken zullen er ook in Rotterdam Ahoy geen activiteiten meer doorgaan. Momenteel staan meerdere hallen en de arena gewoon leeg. Door de toenemende nood in de zorgsector werd beslist om vier hallen tijdelijk om te vormen tot een zorglocatie voor patiënten met en zonder corona, zodat de ziekenhuizen meer aandacht kunnen schenken aan de ernstige gevallen (NOS Nieuws, 2020).

Het aantal mensen die besmet zijn met COVID-19 stijgt dagelijks. De bezettingsgraad van coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is hoog. De afdelingen zijn druk bezet en het zorgpersoneel heeft de handen vol. Dat baart experten zorgen, omdat de piek nog niet is bereikt. Om die reden zijn ze op zoek gegaan naar oplossingen om de ziekenhuizen de komende weken te ontlasten. Het doel is om de capaciteit van de ziekenhuizen tijdelijk uit te breiden (De Telegraaf, 2020; NOS Nieuws, 2020; Rijnmond, 2020 & Rotterdam Ahoy, z.j.).

Nederland wil zich goed voorbereiden en heeft daarom beslist om enkele hallen van de evenementenlocatie tijdelijk in te richten als zorglocatie. De eerste werkzaamheden zijn vorige week van start gegaan. Het project moet op het einde van volgende week klaar zijn. Een volledig team zal een ‘klein ziekenhuis’ met verschillende units en sanitaire voorzieningen opbouwen. De units zullen lijken op ziekenhuiskamers. Op elke kamer zal er plaats zijn voor ongeveer vier patiënten. Er zullen in totaal ongeveer 700 patiënten behandeld kunnen worden. De eerste zieken zouden er vanaf 13 april 2020 terecht kunnen voor verzorging (De Telegraaf, 2020; NOS Nieuws, 2020; Rijnmond, 2020 & Rotterdam Ahoy, z.j.).

In Rotterdam Ahoy zullen patiënten met en zonder corona opgevangen worden. De zorglocatie richt zich hoofdzakelijk tot mensen die niet naar het ziekenhuis moeten, maar wel te zwak zijn om naar huis te gaan. Het zal ook voor patiënten dienen die net uit het ziekenhuis komen maar nog ondersteuning nodig hebben. In de hallen zal ervaren medisch personeel (zoals dokters en verplegers) aanwezig zijn, die de toestand van de zieken opvolgt. In de units kunnen patiënten weer beter worden vooraleer ze naar huis gaan. Er zal één hal ingericht worden voor mensen zonder corona. Logischerwijs is het belangrijk dat die zieken gescheiden worden van de coronapatiënten. Indien de situatie snel verergert, kan de arena ook omgebouwd worden tot zorglocatie (De Telegraaf, 2020; NOS Nieuws, 2020; Rijnmond, 2020 & Rotterdam Ahoy, z.j.).

De organisatie benadrukt dat de bouw van zorgunits in een evenementencomplex tot op heden uniek is. Ze werken mee aan dit plan, omdat het voor Nederland broodnodig is. Bijkomend doen ze ook nog een oproep naar mensen zoals opbouwers en zorgverleners, want alle hulp is welkom. Geïnteresseerden die graag zouden meehelpen aan dit project, mogen zich nog altijd aanmelden (De Telegraaf, 2020; NOS Nieuws, 2020; Rijnmond, 2020 & Rotterdam Ahoy, z.j.)

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven