Uit een samenwerking tussen de nieuwsorganisatie Reuters en het World Economic Forum (WEF) blijkt dat de toeristisch-recreatieve sector rake klappen krijgt . Wereldwijd worden meer dan 50 miljoen jobs bedreigd en eens de coronacrisis voorbij is zal het naar (huidige) schatting bijna een jaar duren alvorens de sector zich zal herstellen.
Covid-19 in de toeristisch-recreatieve sector
De door de overheid genomen maatregelen, kunnen mogelijks desastreuze gevolgen hebben voor de wereldwijde toeristisch-recreatieve sector. Landen gaan in lockdown, logies zijn gesloten, vluchten worden massaal geschrapt en er is een wereldwijd reisverbod. Enkel essentiële reizen mogen nog uitgevoerd worden.

Volgens het World Travel and Tourism Council (WTTC) zou, indien er 3 maanden lang geen wereldwijde reizen ondernomen worden, dit op globaal niveau leiden tot een totale vermindering van jobs tussen de 12% en 14%. Vooral luchtvaartmaatschappijen en cruiserederijen zouden het zwaarst getroffen worden, gevolgd door de hotelsector.
De coronacrisis in Griekenland
De gevolgen van de coronacrisis komen extra hard aan voor Griekenland. Het land was zich net aan het herstellen van een 10 jaar durende financiële crisis. De toeristische industrie is goed voor ongeveer een vijfde van de totale omzet van Griekenland. Een kwart van alle banen komt bij de huidige situatie in gevaar. Ook enkele belangrijke luchtvaartmaatschappijen van landen waaronder Groot-Brittannië, Zuid-Korea, Australië en Nieuw-Zeeland, zijn genoodzaakt om jobs te schrappen om in deze moeilijke tijden te overleven.

Internationaal leiderschap
Omdat de toeristische sector een van de zwaarst getroffen sectoren is, roept UNWTO op tot een internationaal leiderschap om de crisis aan te pakken. Hun focus ligt op het inperken van de negatieve impact op de toeristische industrie. Het belang van internationale dialoog en samenwerking wordt extra benadrukt, wat tevens ook de kans biedt om te laten zien hoe solidariteit over grenzen heen kan gaan. Daarnaast stelt UNWTO dat de toeristische sector prioriteit zal krijgen in de toekomstige inspanningen die genomen zullen worden om ons naar een herstel te leiden.

Geschreven door De Schrijver, S.
Tot stand gekomen met behulp van Taalredacteurs: De Vleeschouwer, D. ; Kieckens, A. & Theunissen, J. ,
Graficus: Gijselings, M. & Bah, H. en Eindredacteur: Grosfeld, E.